Un inspector din cadrul echipei desemnate de Inspectia Judiciara (IJ) pentru a efectua verificarea managementului Directiei Nationale Anticoruptie acuza conducerea IJ de imixtiune in efectuarea controlului, printr-o serie de dispozitii ilegale, si prelungirea nejustificata a perioadei de control de natura a perturba activitatea DNA. Inspectorul Elena Radescu sustine, intr-o nota de 12 pagini transmisa CSM, ca dispozitiile date sunt “de natura de a crea conditii pentru scurgeri de informatii in cauze aflate in proceduri speciale”.

Inspectorul sustine ca Adrian Romanescu Pampu, directoarea Directiei de I.J. pentru procurori, i-a cerut sa verifice “dosarele in materialitatea lor”, desi anterior controlului s-a stabilit ca se vor verifica doar modalitatile de lucru si motivele nesolutionarii, fiind exclus de la analiza obiectul cauzei. Potrivit surselor HotNews.ro, controlul realizat de o echipa de sase inspectori s-a incheiat, fiind pozitiv pentru DNA. Controlul Inspectiei Judiciare a inceput la jumatatea lunii iulie si a fost cerut de ministrul justitiei, Tudorel Toader.

Elena Radescu scrie in Nota transmisa CSM ca unul dintre inspectorii din echipa de control i-a transmis din partea conducerii IJ sa nu mai vorbeasca cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, decat in prezenta tuturor membrilor echipei de inspectori. “Referitor la discutiile purtate cu procurorul sef directie Laura Codruta Kovesi i-am precizat ca potrivit ordinelor de repartizare a sarcinilor (...) aceasta coordoneaza si controleaza activitatea Sectiei de combatere a coruptiei care face obiectul controlului meu. Prin urmare, orice disfunctionalitate trebuie sa o discut si sa solicit un punct de vedere, care nu poate fi cenzurat de inspectorii care nu fac parte din echipa stabilitata sa verifice activitatea acestei sectii.”, se arata in nota inspectorului.

Elena Radescu afirma ca inspectorii judiciari Monica Plesea si Mihaela Hitruc au solicitat prelungirea perioadei de control, fara o discutie prealabila, refuzand ajutorul oferit de aceasta si un alt inspector, pentru finalizarea controlului in timpul stabilit initial. Mai mult, aceasta spune ca desi a fost desemnata coordonator al echipei de control nu a fost intrebata de conducerea IJ in legatura cu prelungirea perioadei de verificare “iar ordinul de prelungire nu mi-a fost transmis mie, ci inspectorului judiciar Mates Sanda, care mi l-a inmanat”

Refuz inspectorilor judiciari Hitruc Mihaela si Plesea Monica de a primi sprijinul meu si al inspectorului Prisacariu Cornelia, in finalizarea verificarilor pana la data de 11 august 2017 ne-a determinat sa credem ca motivul real al solicitarii prelungirii perioadei nu a constat in imposibilitatea de finalizare a verificarilor pana la acest termen ci a fost reprezentat de alta imprejurare necunoscuta noua”, noteaza inspectorul.

Inspectoarea isi mai acuza colegii din echipa de control de “lipsa de respect si de tact in timpul verificarilor efectuate”. Radescu scrie in documentul transmis Consiliului ca inspectorii judiciari Mihaela Hitruc si Monica Plesea “nu au fost multumite cu fisele respectiv planurile de ancheta prezentate in fiecare cauza si explicatiile procurorilor, motiv pentru care au adoptat o conduita lipsita de calm si rabdare, bazata pe ton ridicat”. “Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestata prin plans”, precizeaza Radescu. In legatura cu cei doi inspectori, Radescu mai scrie ca in mai multe randuri “au pus intrebari pe fondul cauzei si nu pe ritmicitatea actelor de urmarire penala”.

Nota mai arata ca inainte de a incepe efectiv controlul la DNA, inspectorul Monica Plesea a declarat ca se abtine de la verificarea dosarelor ramase nesolutionate dupa revocarea din functie a procurorului Mihaela Moraru Iargu, pe motiv ca este prietena cu aceasta. Ulterior, in timpul controlului, inspectorul Monica Plesea impreuna cu Mihaela Hitruc au solicitat pentru verificari dosarele ramase nesolutionate dupa revocarea procurorului Mihaela Moraru.