Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, l-a atacat dur vineri seara pe ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, acuzandu-l ca se foloseste de "fapte alternative" pentru a apara controversatele reforme judiciare ale Varsoviei. Reprezentantii de la Bruxelles au catalogat drept o amenintare la adresa statului de drept reformarea Curtii Constitutionale, scrie News.ro citand Reuters.

Frans TimmermansFoto: Comisia Europeana

"Acum suntem cu adevarat in teritoriul faptelor alternative", i-a spus Timmermans lui Waszczykowski in prima zi a Conferintei de Securitate de la Munchen.

Aceasta acuzatie din partea prim-vicepresedintelui CE a venit dupa un schimb de replici dure cu ministrul de Externe al Poloniei.

"Te rog sa ne permiti sa ne respectam propria lege fundamentala, nu viziunea ta despre Constitutie. Okay?", a spus Waszczykowski.

In schimb, Timmermans a incercat sa construiasca un argument puternic, precizand ca Comisia de la Venetia i-a acuzat pe conservatorii din guvern ca submineaza democratia prin stirbirea de puteri a Curtii Constitutionale.

"Nu ma crede pe mine, dar ai intrebat Comisia de la Venetia. Ei au fost foarte clari in raspuns. Singurul lucru pe care l-au primit de la tine a fost un raspuns jignitor", a completat Timmermans.

Tensiunile dintre Varsovia si Bruxelles au crescut considerabil in ultimul an si jumatate, dupa ce euroscepticii de la Partidul Lege si Dreptate (PiS) au reusit sa obtina singuri o majoritate parlamentara, pentru prima data dupa caderea regimului comunist din Polonia.

Comisia Europeana a lansat chiar o investigatie cu privire la statul de drept din Polonia.