Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri, la Bruxelles, dupa inalnirea pe care a avut-o cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca nu a primit din partea liderilor UE un "To Do List" cu privire la sistemul judiciar si la legislatia penala, precizand insa ca Romania va cere clarificari de la CE cu privire la unele prevederi ale recentului raport MCV.

Sorin Grindeanu si Jean-Claude JunckerFoto: gov.ro

"Ne dorim clarificarea anumitor termeni, astfel incat sa putem sa realizam toate recomandarile date de catre Comisia Europeana si viteza (...) sa fie cea potrivita astfel incat sa inlaturam MCV, dar pentru asta, in perioada imediat urmatoare, echipele de specialisti vor transmite aceste lucruri catre Comisia Europeana pentru a ne fi cat se poate de clar parcursul pe care trebuie sa-l avem", a declarat el, potrivit News.ro.

El a subliniat ca Romania a facut pasi extrem de importanti in ultimii ani in ceeea ce priveste MCV, aratand ca vrea inlaturarea "obstacolelor" care au mai ramas pentru a elimina Mecanismul de Cooperare si Veridicare.

"Recomandarile ( pe MCV - n.r.) de acum 10 ani si cele din ultimul raport nu sunt chiar aceleasi, au evoluat in timp. Si Romania a evoluat si a facut pasi extrem de importanti din acest punct de vedere. Tot ceea ce inseamna angajamentul pe care l-am transmis mi-l mentin. (...) Tot ceea ce inseamna reglementari pe MCV, tot ceea ce inseamna legi legate de sistemul juridic din Romania, de schimbarea Codului penal sau Codului de procedura penala, sigur, date de decizii la Curtii Constitutionale, lucrurile astea se vor intampla in Parlament. Dorinta Guvernului pe care-l conduc este sa clarifice acele aspecte. (...) Vrem sa inlaturam acele obstacole care au mai ramas pentru a elimina MCV. Pot sa va mai spun ceva: dorinta domnului presedinte Juncker, inainte de finalul mandatului dansului, Romania sa aiba inlaturat MCV. Este ceea cee ace mi-a transmis azi in mod direct", a spus seful Executivului.

Intrebat daca i s-au cerut din partea liderilor europeni garantii referitoare la sistemul judiciar, Grindeanu a raspuns scurt ca nu a primit un "To Do List", facand referire la o lista primita in acest sens de fostul premier Victor Ponta.

Premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit, joi si vineri, la Bruxelles, cu mai multi lideri europeni, printre care presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele CE, Jean Claude Juncker.

Deplasarea la Bruxelles este prima vizita externa a premierului Sorin Grindeanu de cand a preluat functia de sef al Executivului. "Vreau sa-i asigur pe toti partenerii nostri din institutiile europene ca lupta impotriva coruptiei, implicarea si consolidarea rolului nostru in UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care-l conduc, iar demersul de acum se inscrie in linia dialogului activ pe care-l promovam cu toti interlocutorii europeni", a afirmat prim-ministrul Grindeanu, inainte de plecarea la Bruxelles.