Un grup de profesori de la Facultatea de Fizica a Universitatii 'Alexandru Ioan Cuza' din Iasi, in colaborare cu cercetatori de la universitatile Orsay si Rennes (Franta), au reusit sa demonstreze, in premiera, modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranzitie de spin, informeaza Agerpres.

Conf. Dr. Cristian Enachescu, conf. dr. Laurentiu Stoleriu si prof. dr. Alexandru Stancu au reusit sa prezinte modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranzitie de spin.

"Am inceput colaborarea cu partenerii francezi cu aproximativ trei ani in urma. Desi noi puteam explora miliardimea de secunda si ce se intampla acolo, important e ca ei au venit cu confirmarile experimentale. Astfel, am reusit sa impletim totul intr-o explicatie, pe care noi o consideram importanta, la nivel molecular, in a miliarda parte dintr-o secunda", a declarat pentru agentia de presa citata conf. Laurentiu Stoleriu.

Studiul reprezinta o performanta nu doar datorita observatiilor experimentale si a explicatiei fenomenului, facute in premiera, ci si datorita posibilelor aplicatii practice viitoare. Altfel spus, descoperirea poate poate avea aplicatii practice in domeniul stocarii informatiilor in memorii optice ultrarapide, de ordinul femtoscundelor (o secunda are 1.000.000.000.000.000 femtosecunde), folosite in calculatoare sau telefoane si pentru afisare numerica. De asemenea, nanoparticulele cu tranzitie de spinar ar putea fi folosite si in domeniul medical ca substante inteligente de contrast pentru tomografii si chiar ca senzori de temperatura in tratarea cancerului prin hipertermie.

'Cristalele magnetice moleculare se pot afla in doua stari de spin diferite, iar fiecare dintre aceste doua stari prezinta proprietati magnetice, optice, electronice si structurale diferite. Factorii externi, precum temperatura, presiunea sau lumina, permit schimbarea starii de spin printr-un proces cu histerezis, ceea ce reprezinta conditia necesara pentru realizarea unei memorii utilizand aceste cristale drept mediu de inregistrare. In esenta, capacitatea de a controla comutarea rapida a moleculelor cu ajutorul luminii si intelegerea fenomenelor fizice legate de acest proces pot reprezenta punctul de pornire in transformarea cristalelor magnetice moleculare in memorii optice', a precizat conf. univ. dr. Cristian Enachescu, unul dintre autorii lucrarii.

Intreaga descoperire este prezentata in cea mai prestigioasa revista din domeniul stiintei materialelor, revista 'Nature Materials', din cadrul Nature Publishing Group, prin intermediul articolului intitulat 'Elastically driven cooperative response of a molecular material impacted by a laser pulse' ¬ primul articol a unor coautori cu afiliere exclusiv din Romania in aceasta revista.