Un site de stiri a publicat acum doua zile o informatie prezentata drept bomba, care "arunca in aer justitia din Romania", si anume faptul ca "1000 de magistrati au fost racolati de Serviciul Roman de Informatii". Pentru mai multa credibilitate este prezentat un document, insa datele din el sunt prezentate distorsionat in articol, si anume ca Academia Nationala de Informatii din subordinea SRI a organizat un curs de formare profesionala, la care a invitat sute de magistrati prin intermediul CSM, acuzat ca nu s-a opus si asta in plin scandal generat de declaratiile unor generali SRI referitoare la "campul tactic". Astfel de informatii nu pot fi trecute cu vederea. Ce rezulta insa la o minima verificare?

  • UPDATE La scurt timp dupa publicarea articolului HotNews.ro, site-ul stiripesurse.ro a publicat o precizare la articolul despre racolarea magistratilor de catre SRI: "La o consultare mai atentă a documentatiei redactia a ajuns la concluzia ca multe din sustineri nu se susțin. Prin urmare... materialul de mai jos poate fi vazut doar prin prisma campaniei interne între magistrați pentru o mai buna pozitionare pentru un loc în CSM"

Sub titlul bomba "Document - Actele care aruncă în aer justitia din România: 1.000 de magistrati racolati de SRI", site-ul stiripesurse.ro a publicat luni, 1 februarie, un articol in care sustine ca sub pretextul unui program privind egalitatea de sanse, intitulat "Start - o viata de calitate in siguranta" serviciile secrete au racolat magistrati. Site-ul prezinta drept proba un raspuns al directiei de resurse umane din cadrul CSM la o invitatie transmisa in iunie 2015 de Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati prin care erau invitati magistrati la un curs de formare profesionala derulat pe bani europeni in parteneriat cu Academia Nationala de Informatii din subordinea SRI.

Site-ul rezuma intreaga poveste astfel: "Pe scurt, Academia SRI creaza un program de formare pentru 1.000 de magistrati, dintre care 500 procurori sefi si presedinti de instante, la sfarsitul caruia fiecare cursant va fi "evaluat" de o comisie formata de ofiteri SRI. Programul a fost demarat anul trecut in contextual in care scandalul despre "campul tactic" era in toi. Cu toate acestea, CSM-ul nu a avut nici o problema ca 1.000 de magistrate vor fi formati si "evaluati" de ofiteri SRI."

Articolul se incheie prin adaugarea unor elemente menite sa intareasca ideea enuntata in titlu, si anume ca o mie de magistrati au fost racolati de SRI: "De asemenea, prin avizarea pozitiva a unui asemenea program, CSM a aratat din nou ca nu isi ia in serios rolul de garant al independentei justitiei. Agentia Natioana pentru Egalitate de Sanse este condusa de Ioana Cazacu, membra PSD si fina lui Victor Ponta. O alta persoana din conducerea acestei institutii este Daniel Gabi Asanica, ofiter de la DGIPI. Chestorul principal de politie Gheorghe Nicolae, aflat la conducerea DGIPI, este abolvent la Academiei Nationale de Informatii, dupa cum rezulta din propriu CV."

Cine si cum a preluat stirea pe nemestecate

Avertismenul judecatorului Cristi Danilet

Tot pe 1 februarie, judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a scris pe Facebook urmatoarele:

"Mâine veţi auzi o ştire - considera "bombă" - chipurile despre 1000 de magistraţi racolaţi de SRI şi de cineva care deţine un document doveditor. Subiectul vinde, ne aşteptăm la multe clickuri, dar...iată cum stau lucrurile:

- documentul a fost în CSM, e o banală notă internă în care se descrie o cerere şi o posibilă rezolvare a ei;

- nu e vorba despre SRI, ci despre un Departament din cadrul Ministerului Muncii care efectuează un training. Acest training face parte dintr-un proiect mai larg, unde este trecut ca partener celebra Academia de Informaţii Mihai Viteazu;

- magistraţii nu au fost racolaţi de SRI, ci invitaţi să participe la un curs cu privire la violenţa domestică şi trafic de persoane organizat de acel Departament;

- nu e vorba de 1000 de magistraţi, ci de 53 de judecători şi 147 procurori care şi-au arătat disponibilitatea de a participa la curs;

- CSM s-a opus participării magistraţilor încă din data de 21 iulie 2015, a răspuns astfel Departamentului şi a trimis o adresă în acest sens către toţi magistraţii. Iată dovada pentru ce spun eu, la pct. 8 de aici http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/22_07_2015__75431_ro.pdf.

Aşa că "racolarea" aka "trainingul" nu a mai avut loc."

Cati magistrati au participat pana la urma la cursuri?

HotNews.ro a transmis, marti, 2 februarie, un set de intrebari organizatorului cursului pentru a clarifica cateva aspecte prezentate in articol: cati magistrati au participat pana la urma la aceste cursuri de organizare profesionala, daca aceste cursuri s-au tinut, cine sunt expertii care au predat si de la ce institutii provin, care este valoarea proiectului si cum a ajuns tocmai Academia Nationala de Informatii partener in acest proiect. In esenta, raspunsul Departamentului pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, care a organizat cursul, este urmatorul: cursurile s-au tinut anul trecut, numai ca la ele NU A PARTICIPAT NICI UN MAGISTRAT.

Cum a ajuns tocmai Academia Nationala de Informatii in proiect este o poveste in sine, dar din raspunsul oficial al Departamentului aflat in subordinea Ministerului Muncii rezulta ca la cursurile suspectate de a fi un simplu pretext pentru racolat magistrati de catre SRI n-a participat nici un judecator sau procuror. Prin urmare, informatia bomba care "arunca in aer justitia din romania" arunca cel mult in aer credibilitatea unui site de stiri".

Citeste mai jos raspunsul integral

Raspuns Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati

Ce este totusi interesant este modul in care ANI aterizeaza in proiect plus valoarea bugetului

La intrebarea cum a aterizat tocmai Academia Nationala de Informatii in proiect, raspunsul e mai mult decat clar: conditiile puse de Departamentul pentru Egalitatea de Sanse la data organizarii selectiei (august 2014, pe cand ministerul muncii era condus de Rovana Plumb, PSD) erau practic cu dedicatie si eliminau alte facultati. Astfel, desi vorbim de un proiect referitor la egalitatea de sanse pe piata muncii, la profilul partenerului se cere in mod ciudat sa fie "o universitate din domeniul militar, de informatii".

"Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati a publicat un <>, unde la sectiunea 1 - profilul partenerului se stipula ca: <<Partenerul se doreste a fi o universitate publica in domeniul militar, de informatii, de ordine publica sau de securitate nationala, cu experienta in furnizarea de programe de formare profesionala continua", se arata in raspunsul oficial transmis HotNews.ro.

Potrivit acestuia, in urma incheierii Acordului de parteneriat intre Departamentul pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati si Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteaza" in cadrul Activitatii 4 - Dobandirea de competente profesionale in domeniul incluziunii sociale relevante pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane, Academia a acreditat, la Autoritatea Nationala pentru Calificari, un program de instruire si formare profesionala continua in ocupatia "expert egalitate de sanse" si a efectuat formarea profesionala a unui numar de 1.100 de specialisti din totalul de 11.500 de persoane cat reprezinta grupul tinta total al proiectului.

De notat valoarea proiectului comunicata de Departamentul pentru Egalitatea de Sanse: 170.207.156 RON, adica aproape 40 de milioane de euro.