Un fost ofiter de informatii israelian recunoaste ca in lupta impotriva terorismului instututia "face treaba murdara", insa afirma ca razboiul in sine nu poate fi altfel si justifica suferintele cauzate de militarii israelieni unor copii palestinieni prin faptul ca astfel sunt salvati de la moarte "alti copii". La un seminar organizat la Tel Aviv, cu jurnalisti din mai multe tari, Gonen Ben Yitzhak, fost ofiter al Shin Bet, serviciul de informatii interne al Israelului, a explicat si cum vede el respectarea drepturilor civile de catre serviciile secrete aflate in lupta cu teroristi care decapiteaza civili, precum organizatia terorista Statul Istamic, din nordul Irakului si al Siriei.

Ben Ytzhak, fostul ofiter al Shin BetFoto: Hotnews

Gonen Ben Yitzhak spune ca a fost timp de zece ani ceea ce in engleza se numeste un "handler", un ofiter de informatii care organizeaza o retea de informatori sau, mai elegant, surse. Cu abilitati de psiholog si manager, un "handler" este capabil sa recruteze surse din randul inamicilor, sa le castige increderea si sa aiba incredere in ele, sa le stoarca de informatii, dar fara ca ele sa se simta "mulse" (cuvantul ii apartine lui Ben Yitzhak). Acest handler l-a stors de informatii chiar pe fiul unuia dintre fondatorii Hamas. Dar nu pentru asta a devenit celebru Gonen Ben Yitzhak, ci pentru filmul documentar pe care l-a facut despre cum a lucrat cu informatorul Mosab Yousef, fiul lui Hassan Yousef, unul dintre liderii Hamas.

La un seminar cu jurnalisti din mai multe tari, tinut la Tel Aviv, Ben Yitzhak recunoaste ca Shin Bet, serviciul secret la care a lucrat zece ani, un fel de SRI al isrelienilor, "face treaba murdara", in baza careia politicienii din Israel trebuie sa ia decizii.

"Guvernul sau Parlamentul Israelian trebuie sa ia decizii. Shin Bet face treaba murdara, in sensul in care lupta impotriva terorismului este, intr-adevar, o treaba murdara", spune Ben Yitzhak.

La Shin Bet, el avea sub supraveghere o anumita zona din Cisiordania, intrand de mai multe ori in forta in casele liderilor Hamas in cautarea acestora. Copii in patuturi se trezeau ingroziti din somn, cu militarii israelieni - inarmati pana in dinti - peste ei in casa. Fostul ofiter are, insa, explicatia lui.

"Cand intru in casele din Ramallah sa arestez oameni care chiar ameninta siguranta (tarii - n.r.), oameni care chiar vor sa comita atacuri teroriste, cand le intru in case cu o gasca de soldati si vad copii in paturi, plangand, ingroziti de ceea ce vad, e un peisaj dragut? Nu e. Daca vezi un ofiter Shin Bet intrand intr-o casa , iar un copil plange, spui ca asta e cel mai rau om din lume. Dar in acelasi timp, previne uciderea altor copii nevinovati", spune Ben Yitzhak.

"Poate ca acest copil va fi ingrozit cat o trai, dar inca traieste", concluzioneaza el.

Pe 26 august, Israelul si Hamas (organizatie pe care Uniune Europeana o considera terorista) au semnat un armistitiu dupa aproape doua luni de lupta in Fasia Gaza. Isaraelul a pierdut 66 de soldati, iar alti 6 civili, printre care si un copil, au fost ucisi de tirurile Hamas pe teritoriul israelian. Peste 2.000 de oameni au murit in randul palestinienilor din Fasia Gaza, din care jumatate civili, potrivit diferitelor surse palestiniene si israeliene. Imagini cu copii palestineni ucisi sau mutilati in urma operatiunilor armatei israeliene au facut inconjurul lumii, starnind compasiune in comunitatea internationala, dar si in randul israelienilor obisnuiti.

"Cand ai Facebook, Twitter, cand vezi totul imediat, este foarte usor sa vezi lucrurile intr-un anume mod. Sa vezi copii raniti in Gaza si sa spui ca Israelul ii raneste... Va spun adevarul: pentru mine, daca nu as fi israelian, mi-ar fi mai usor sa gandesc asa. Chiar si asa, ma simt ingrozitor pentru ceea ce patesc acei copii, este ingrozitor ce li se intampla", sustine fostul ofiter de informatii israelian.

"Dar, daca tu sau altcineva aveti o solutie cum sa luptam cu terorismul... Pentru ca drepturile civile sunt construite pe doua lucruri: dreptul teroristului, care este important, si dreptul celui pe care vrea sa-l omoare, care este de asemenea important. Cum rezolvi situatia asta? Cred ca modul cum o rezolvi este urat. Pentru noi, civilii care mergem la cafenea, ne traim vietile, mergem la birou, cand vedem razboiul, razboul este urat. Nu poate fi dragut, nu poate fi privit ca simpatic. Din pacate, nu putem sa-l facem intr-o maniera simpatica", adauga Ben Yitzhak.

Combaterea teroristilor ISIS vs. drepturile omului si ce nu inteleg liderii americani

Fostul ofiter israelian are o explicatie si pentru incalcarea drepturilor omului de catre serviciile de intelligence si de catre armata in operatiunile impotriva terorismului. Ben Yitzhak, care spune ca nu mai lucreaza in Shin Bet, da exemplul teroristilor organizatiei Statul Islamic si a modului in care el crede ca se poate lupta impotriva lor, dar nu ezita sa critice oficialii de la Washington pentu nivelul de intelegere asupra realitatilor din Orientul Mijlociu.

Toata lumea civilizata a fost ingrozita de modul in care jurnalistul american James Foley a fost ucis de catre teroristii organizatiei Statul Islamic, care ocupa nordul Siriei si al Irakului.

"Trebuie sa iei decizii. Ii vedeti acum pe cei de la ISIS, decapiteaza oameni. Cum te lupti cu ei? Stai de vorba cu ei? Nu poti, pentru ca violenta ta este atat de diferita de violenta lor. Nu le poti spune ca ceea ce fac ei este gresit. (...) Dar noi trebuie sa ne batem cu ei. Cum ne putem lupta cu ei? Eu cred ca problema este ca lumea vestica trebuie sa reformuleze expresia <>. Trebuie sa refrazam, pentru ca trebuie sa intelegem diferitele niveluri ale razboului impotriva terorismului", comenteaza Gonen Ben Yitzhak.

"Primul argument convenabil e despre drepturile omului (...), dar pune tu drepturile civile in fata celor de la ISIS si descurca-te cu asta. Cum rezolvam noi o situatie in care un avion va intra intr-o cladire din New York? Nu am raspunsuri, doar intreb. Ceea ce spun este ca felul cum o faci nu este niciodata dragut", mai spune el.

Odata cu ascensiunea temutei organizatii IS (fosta ISIS - Statul Islamic in Irak si Siria), israelienii au inceput sa-si doreasca revitalizarea regimului Bashar al-Assad in Siria, vechiul dusman al Israelului, pentru a-i anihila pe teroristii care au pus stapanire pe nordul Siriei si al Irakului.

"Vedeti ce se intampla acum in Irak, in Siria. Ce ironie! Pana acum doi ani, toti spuneam ca trebuie sa scapam de Assad. Acum, deodata, ne rugam de Assad sa ia conducerea, pentru ca avem ISIS la granitele noastre", spune fostul agent secret.

"Asta este Orientul Mijlociu. E foarte complicat si ma tem ca multi oameni de la Washington nu inteleg situatia in intregime", conchide el.

Gonen Ben Yitzhak a tinut o prelegere la seminarul Media in Conflicts 2014 , la care au fost invitati jurnalisti din mai multe tari, printre SUA, China, Germania, Spania, Turcia, Franta, Mexic, Uruguay, Romania. Seminarul, dedicat jurnalistilor de razboi, este organizat anual de Interdisciplinary Center Herzliya, Lauder School of Government Diplomacy and Strategy si Institute for Policy and Strategy, din Israel.