Senatul a adoptat tacit o propunere legislativa a unui grup de senatori PSD care prevede intonarea imnului national ar putea deveni obligatorie zilnic, la inceputul programului scolar, in invatamantul primar, in varianta prescurtata, prin grija conducatorilor unitatilor de invatamant, informeaza Mediafax. Initiativa legislativa urmeaza sa mearga la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Potrivit proiectului, semnat, printre altii, de Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordos, Gabriela Cretu, Darius Valcov si de fostul senator Toni Grebla, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, inspectoratele scolare teritoriale ar urma sa verifice respectarea acestor prevederi si sa stabileasca masuri de sanctionare pentru conducatorii unitatilor de invatamant unde se constata nereguli privind aplicarea acestei legi.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice mai stabileste ca drapelul Romaniei sa fie arborat, nu numai permanent, ci si "obligatoriu" pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic international si ca pavilion pentru navele de orice fel si alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Initiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi sa fie sanctioata cu amenda de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplica conducatorilor persoanelor juridice responsabile. Organele constatatoare in aceste cazuri sunt prefectul si Inspectoratul Judetean de Politie.

"Dupa sanctionarea contraventionala, reprezentantul autoritatii este obligat ca in 24 de ore sa dispuna arborarea drapelului. In situatia in care nu se conformeaza, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Institutiei Prefectului sau al Inspectoratului Judetean de Politie", se mai arata in textul de lege care a trecut tacit de Senat.

Prin proiect, se interzice arborarea insemnelor (drapel si stema) ale statelor care nu mai exista, precum si ale unor entitati cu pretentii statale, nerecunoscute ca atare de catre statul roman.

Este interzisa, de asemenea, arborarea drapelelor altor state pe domeniul public sau privat al statului, al unitatii administrativ-teritoriale ori pe proprietatea privata a persoanelor fizice in alte situatii decat cele prevazute in prezent de lege. Potrivit prevederilor legale in vigoare, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si in locuri publice stabilite cu respectarea legii.

Potrivit propunerii legislative, nerespectarea acestui text de lege se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 de lei la 100.000 de lei, care se aplica conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice responsabile, precum si proprietarului imobilului.

Initiativa legislativa, care a trecut de Senat in forma propusa de initiatori, va fi dezbatuta de Camera Deputatilor in calitate de Camera decizionala.