Cu bijutierul te porti cu uneltele bijutieriului, iar cu fierarul cu uneltele fierarului. E un proverb vechi pe care occidentalii ar trebui sa-l invete acum, cand Vladimir Putin loveste cu barosul pentru a doua oara in ultimii sapte ani. De aceasta data o face in mijlocul Europei si toate semnele arata ca intentiile presedintelui rus nu se limiteaza la Crimeea.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Vedem reprodusa strategia, aplicata si in 2008 in Georgia, prin care Rusia si-a impus prin forta armata vointa atunci cand nu a fost capabila sa se faca iubita. Cine va urma la rand? Mai devreme sau mai tarziu, datorita apetentei sale europene, Republica Moldova?

Am trecut de pragul in care discutam cine este responsabil de criza ucraineana. Astazi, trupele rusesti au inconjurat cel putin trei unitati militare ucrainene si 6000 de soldati rusi sunt stapani in Crimeea. Rusia este singurul stat european care a invadat teritoriul unuia dintre vecinii sai in ultima jumatate de secol.

Motivul real: aparitia unui guvern pro-european la Kiev si dorinta acestuia de a semna un acord comercial strans cu Uniunea Europeana. Rusia este atat de sensibila la avansul cultural si economic al Occidentului incat a reactionat violent la mult mai putin decat o potentiala aderare a Ucrainei la UE. Aceasta aderare nu a fost pe agenda. Invazia Ucrainei demonstreaza ca, factual, Rusia lui Vladimir Putin considera Occidentul ca fiind un dusman.

CAND ULTRA-NATIONALISTUL ACUZA "ULTRA-NATIONALISTII"

Vladimir Putin a atras atentia asupra “actiunilor provocatoare, criminale ale ultra-nationalistilor, in esenta incurajate de autoritatile de la Kiev”. Rolul radicalilor nationalisti in revolutia de la Kiev nu poate fi negat, dar contributia lor a fost proportionala cu numarul acestora: cateva mii intr-o multime de sute de mii de protestatari.

Cel care da apa la moara, prin actiune sale prezente, ultra-nationalistilor ucraineni este chiar Vladimir Putin. In timp ce trupele rusesti inconjurau bazele militare ucrainene, preoti rusi cantau imnuri alaturi de ei. Saptamana trecuta Rusia a aprobat o lege prin care ucrainenii pot primi mai repede si mai usor cetatenia rusa. Toate fantomele populist vanturate de extremistii nationalisti din vestul Ucrainei devin realitate in urma invaziei rusesti. Ne intoarcem in cosmarul secolului trecut.

In estul Ucrainei, la Donetsk, s-a intamplat in oglinda exact ceea ce se intampla in urma cu cateva saptamani in vest, la Lviv, atunci cand Ucraina era condusa inca de filo-rusul Viktor Yanukovici. Sediile institutiilor guvernamentale au fost ocupate si consiliul orasului a refuzat sa mai recunoasca autoritatea noului guvern pro-occidental de la Kiev.

La fel si in cel mai mare oras din estul Ucrainei, Harkov, acolo unde pe cladirea prefecturii flutura steagul Rusiei. Primarul Harkovului a declarat ca asupra revolutionarilor pro-Euromaidan din oras au fost gasite “120 de cocktailuri explozive, mine si droguri”. Ce cunoscute sunt aceste acuze romanilor care-si amintesc de Piata Universitatii.

Evenimente similare au avut loc si in alte orase din estul Ucrainei: la Simferopol, la Odessa, Lugansk, Mariupol si Melitopol. S-a subliniat deja ca in propunerea adresata Dumei, Vladimir Putin se refera la “folosirea fortelor armate ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei”. Planul lui Putin nu pare a se limita doar la peninsula Crimeei.

PREA MULTE AFACERI CU OLIGARHII

La nivel diplomatic, Statele Unite si principalele state membre UE au reactionat cum nu se poate mai categoric. Dar cat de impresionat este fierarul de uneltele bijuteriului? La doar cateva ore dupa declaratia presedintelui american, Barack Obama, prin care Rusia era avertizata ca va suferi “costuri” pentru orice implicare militara in Ucraina, Vladimir Putin cerea Dumei sa aprobe chiar aceasta implicare militara.

Ce sanctiuni cu adevarat dureroase pentru Rusia ar putea aplica occidentalii? Deocamdata presedintele american, alaturi de alti colegi europeni, au anuntat ca nu vor mai participa la reuniunea G8 de la Soci. Si Vladimir Putin va plange ca o adolescenta jignita ca nu mai vine nimeni la petrecerea ei....

Barack Obama a mai anulat in ultimii ani intalniri bilaterale cu Vladimir Putin. Degeaba.

Un alt argument invocat de apropiati ai administratiei americane este ca Washingtonul are nevoie de cooperarea Rusiei pentru a rezolva problema nucleara iraniana sau pentru a finaliza distrugerea arsenalului sirian de arme chimice. Cu alte cuvinte, pana acum strategia lui Barack Obama pare a fi aceea de a-i face curte mafiotului mai mare si mai puternic pentru a-i cuminti pe mafiotii mai mici.

Statele Unite ar putea impune sanctiuni economice si bancare de genul celor impuse Iranului. Asta ar durea cu adevarat la Moscova. Dar eficienta pedepselor economice aplicate Rusiei depinde de tarile Uniunii Europene. Si multe dintre acestea nu pot sanctiona economic Rusia fara a fi obligate sa suporte ele insele repercusiuni.

Germania si Italia sunt cele mai mari state din UE care depind de gazul rusesc, o treime din nevoile lor fiind satisfacute din aceasta sursa. Alte tari europene mai mici care sunt dependente complet sau aproape complet de Gazprom sunt Finlanda, tarile baltice, Slovenia, Austria, Ungaria, Cehia, Bulgaria si Grecia.

In cartierele londoneze locuiesc atat de multi oligarhi rusi, incat englezii vor opune rezistenta oricarei incercari de pedepsire economica serioasa a Moscovei. Cu doar trei zile inainte de invazia ruseasca, Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe german, declara ca, in ciuda ideilor diferite despre libertate si drepturile omului, Germania va promova o agenda pozitiva cu Rusia. Cu alte cuvinte nu conteaza ca Vladimir Putin isi baga opozantii la puscarie si tancurile prin tarile altora. Importanta e abordarea pozitiva.

MUSCHII SI PAPUSILE

Adevarata fata a lui Vladimir Putin este insa bine-cunoscuta la Washington. “Regimul actual de la Kremlin nu este unul in care sa se aiba increde fara o minutioasa verificare prealabila”, scria Foreign Policy la sfarsitul lui ianuarie 2014. Pentru a te intelege cu fierarul, trebuie sa-i arati barosul. Amiralul american James Stavridis, unul dintre fostii inalti comandati ai NATO, solicita ca forta speciala de reactie a NATO (formata din 25.000 de oameni) sa fie pusa in stare de alerta maxima si ca fortele navale ale NATO sa fie trimise in Marea Neagra.

“Multi considera ca implicarea NATO la orice nivel este provocatoare si potential inflamatorie”, scrie Stavridis. “Din nefericire, mizele sunt mari si rusii se misca. Sa stam nemiscati, fara sa cautam macar optiuni, ar fi o greseala a NATO si ar constitui un semnal pentru Putin – unul de care s-ar bucura”.

Rusia si-a imbunatatit in ultimii ani dotarea trupelor, dar nu se ridica la nivelul NATO. Flota ruseasca din Crimeea este modesta, specialistii citati de presa americana afirmand ca aceasta ar putea fi imprastiata de forta navala a Italiei de una singura. Cele 4000 de avioane si elicoptere ale Rusiei sunt impresionante doar daca le comparam cu cele ale vecinilor ei mai mici sau mai epuizati de coruptie. Rusia nu a reusit sa atinga nici tinta de un milion de militari activi, impusa de Vladimir Putin in urma cu cativa ani (Rusia are astazi 766.000 de soldati profesionisti).

O etalare a muschilor americani (sau ai NATO) va modifica optica lui Vladimir Putin, golanul din spatele blocului care injura si-si flutura pumnii ca sa-i impresioneze pe baietii mai multi si mai bine educati. “Daca se doreste cu adevarat un pas simbolic, atunci avansarea navelor americane mai aproape de Crimeea ar face, cred, o diferenta in calculele Rusiei”, spune Andrew Kuchins, expertul pe Rusia al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale de la Washington.

Trimiterea unor forte NATO in apropierea Crimeei implica asumarea unui risc important, dar este singurul mesaj pe care Vladimir Putin il va intelege. Pentru a te intelege cu fierarul, trebuie sa-i arati barosul.

Propunerile amiralului american trebuie luate in calcul daca varianta sanctiunilor economice reale va esua.

Dar in Statele Unite se vorbeste si se scrie deja intens despre faptul ca “nu putem face nimic in acest moment pentru a salva Ucraina” (conform New York Times). Abia atunci cand o astfel de resemnare va domina la Casa Alba, Rusia lui Vladimir Putin va redeveni acel imperiu agresiv a carui distrugere este public regretata de seful Kremlinului.

Cu o Uniune Sovietica pe stil nou, bazata pe un discurs nationalist si sustinuta de patriarhi auriti, orice tara din vecinatatea apropiata a Rusiei se va transforma intr-un potential vasal al lui Vladimir Putin.

“Pe noi nu ne-a intrebat nimeni nimic”, i-a spus o ospatarita din Sevastopol reporterului Reuters in ziua in care steagul Rusiei a inceput sa fluture deasupra orasului ei. “Noi suntem ca niste papusi pentru ei”. Papusile lui Vladimir Putin.