Berlinul a declarat sambata, prin intermediul unui purtator de cuvant, ca ia "foarte in serios" acuzatiile de spionaj la adresa Marii Britanii lansate de fostul consultant al serviciilor de informatii americane Edward Snowden, in cotidianul britanic The Guardian, relateaza AFP.

"Guvernul federal ia acesta articol foarte in serios. Berlinul va reflecta la aceasta afacere si va lua pozitie", a declarat Georg Streiter, purtatorul de cuvant al cancelariei, pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Daca amploarea supravegherii de date se verifica, este un lucru inacceptabil", a estimat, la randnul sau, Volker kauder, seful grupului parlamentar al partidului conservator al Angelei Merkel - CDU, in editia de duminica a cotidianului Die Welt.

Si opozitia germana este ingrijorata. "Este ca si cum supravegherea tuturor de un Stat descrisa de George Orwell in Marea Britanie a devenit realitate", a considerat un inalt responsabil din grupul parlamentar al Partidului Social-Democrat.

Sambata, ministrul german al Justitiei a considerat ca aceste acuzatii reprezinta "un cosmar à la Hollywood" si ca, daca se dovedesc fondate, ar fi "o catastrofa".

Ea a facut apel la insitutiile europene sa faca imediat lumina in acest caz.

Edward Snowden, fost angajat al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, responsabil si pentru izbucnirea recentului scandal privind programele americane de supraveghere a internetului si telecomunicatiilor, a facut dezvaluiri grave la adresa Regatului Unit.

Potrivit lui, serviciile secrete britanice colecteaza si stocheaza cantitati imense de informatii privind mesaje trimise pe e-mail, Facebook, istorii ale cautarilor pe internet si apeluri telefonice. Datele sunt colectate la nivel global si sunt transmise apoi si partenerilor americani de la Agentia Nationala de Securitate (NSA).

Protectia datelor private este un subiect extrem de sensibil in Germania, ca urmare a dictaturilor din trecut, noteaza France-Presse.