Elevii de la liceele Tehnologice, cu cele mai slabe rezultate la sesiunile de bacalaureat, potrivit statisticilor de pana acum, vor avea la bacalaureatul din 2013 subiecte diferite de ale celorlalti elevi la materiile mai dificile. Cum s-a ajuns la aceasta schimbare, care ar putea conduce la schimbari majore in rata promovabilitatii la BAC anul acesta? Printr-o miscare discreta a fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, facuta in plina criza politica in vara anului 2012.

Ecaterina Andronescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Programele de examen au fost cele care au stat la baza schimbarii structurii subiectelor de Bacalaureat, a declarat pentru HotNews.ro directorul Centrului National de Evaluare si Examinare din subordinea Ministerului Educatiei, Silviu Cristian Mirescu. "Se respecta legea, care spune ca probele sunt astea. Restul se regleaza in functie de ce se decide prinprogramele de examen", a adaugat Mirescu.

Programele de examen care prevad subiecte diferentiate au fost aprobate prin ordin al ministrului Ecaterina Andronescu, in data de 31 august 2012. In octombrie au fost publicate pe edu.ro modele de subiecte de bacalaureat, diferentiate, insa un anunt public cu privire la noutatea bacalaureatului din acest an a venit abia cu ocazia primei probe scrise din cadrul bacalaureatului pentru olimpici si sportivi.

Ecaterina Andronescu: Subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate. Nu este o modificare, este conform legii

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "niciodata nu este normal ca subiectele sa nu tina seama de programa scolara. Daca vorbim de Limba romana, sunt clasele de filologie care au mai multe ore de Limba romana decat clasele reale. Nu e normal sa aiba subiecte identice, pentru ca ce poti sa faci in 7 ore de Limba romana nu poti face in 3. La Matematica, clasele de Matematica-Fizica au 6-7 ore de matematica, clasele de tehnologie au 3-4 ore de matematica, nu poti acoperi aceeasi programa cu acelasi numar de ore. Atunci subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate".

"Nu este o modificare, este conform legii, o evaluare nu poate sa nu tina seama de programa scolara pe care a parcurs-o elevul", a explicat fostul ministru al Educatiei. Intrebata daca nu trebuia modificata si diploma de bacalaureat, Andronescu a afirmat: "Nu. Diploma de bacalaureat este adecvata profilului si filierei liceului. In cazul elevului care termina liceul tehnologic, diploma acestuia de bacalaureat precizeaza acest lucru. Din toata experienta mea didactica, nu am vazut ca la Politehnica sa vina studenti de la filologie, care au avut foarte putine ore de matematica".

In ce priveste lipsa de comunicare pe aceasta tema, fostul ministru a declarat: "Am comunicat acest lucru. Luati toate conferintele de presa in care am analizat rezultatele de la bacalaureat. Am citit ca schimbarea s-a facut 'in discretie'. E incorect. Aveam obligatia sa promovez ordinele de ministru inainte de inceperea anului scolar. Iar despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche. Uitati-va pe site-ul ministerului si veti vedea ca modelele de subiecte sunt astfel construite".

Bacalaureatul 2013 aduce o serie de schimbari majore in structura subiectelor de examen: dupa ce rezultatele de anii trecuti au adus in discutie bacalaureatul diferentiat, anul acesta aflam ca subiectele de la Limba si literatura romana, Matematica, Fizica si Chimie au fost deja diferentiate, la BAC-ul special pentru olimpici si sportivi. In consecinta, elevii de la liceele Tehnologice (cu cele mai slabe rezultate la sesiunile de bacalaureat, potrivit statisticilor de pana acum) vor avea si in iunie subiecte diferite de ale celorlalti la materiile considerate cele mai dificile.

Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a raspuns unei solicitari HotNews.ro precizand ca "subiectele au acelasi grad de dificultate in raport cu programa de examen vizata si reflecta competentele din programa, diferite in functie de profil, filiera, specializare, conform programelor scolare in vigoare si alocarilor orare din planurile-cadru de invatamant. Subiectele de examen au aceeasi structura, timpul de lucru alocat este acelasi, iar promovarea bacalaureatului se face dupa aceleasi criterii indiferent de profil, filiera, specializare. Ca si anii trecuti, tipizatul 'diploma de bacalaureat' este unic. In diploma sunt inscrise filiera, profilul si specializarea absolvite, precum si rezultatele la probele de examen sustinute, conform legii. Deci, diplomele de bacalaureat nu sunt diferite".

"Centrul National de Evaluare si Examinare a pregatit pentru acest examen subiecte echivalente pentru toate disciplinele probelor de bacalaureat, conform programelor de bacalaureat si modelelor de subiecte publicate inca din luna octombrie 2012, pe site-ul dedicat, www.subiecte2013.edu.ro. Pentru proba scrisa la care candidatii pot opta intre mai multe discipline, in functie de profil, filiera, sau specializare (programe de bacalaureat diferentiate existand la mai multe discipline) s-au elaborat subiecte in functie de programa studiata sau de numarul de ore", a explicat pentru HotNews.ro CNEE.

"Elementul de noutate pentru sesiunile 2013 il reprezinta faptul ca pentru unele discipline s-au elaborat subiecte diferite. De exemplu, la proba de limba si literatura romana s-au introdus doua tipuri de subiecte, a caror structura a fost conceputa in functie de filiera urmata de absolventi. In timp ce filiera teoretica (profilul uman) si filiera vocationala (profilul pedagogic) au aceeasi varianta de subiect, deoarece numarul de ore dedicat disciplinei Limba si literatura romana este mai mare decat pentru celelalte specializari, filiera teoretica (profilul real), filiera tehnologica si filiera vocationala (toate celelalte profiluri, in afara celui pedagogic) primesc aceeasi varianta diferita de subiect, realizata pe baza programei de examen. Mentionam ca aceste profiluri si filiere au prevazute, prin planul cadru, un numar mai mic de ore la disciplina Limba si literatura romana", mai sustine Centrul National de Evaluare si Examinare.

CNEE mai precizeaza ca "la disciplinele matematica, fizica si chimie au fost realizate subiecte diferentiate pentru candidatii care provin de la liceele tehnologice".

"Examenul de bacalaureat se desfasoara in aceleasi conditii in toate cele trei sesiuni din anul 2013", a anuntat Centrul.

La intrebarea daca diplomele de bacalaureat vor fi si ele diferite, avand in vedere ca subiectele sunt diferentiate, CNEE a raspuns:

"Probele examenului de bacalaureat vizeaza evaluarea unei serii de competente si sunt proiectate in functie de programele scolare parcurse de catre candidati in anii de liceu. Subliniem ca subiectele au acelasi grad de dificultate in raport cu programa de examen vizata si reflecta competentele din programa, diferite in functie de profil, filiera, specializare, conform programelor scolare in vigoare si alocarilor orare din planurile-cadru de invatamant.

Subiectele de examen au aceeasi structura, timpul de lucru alocat este acelasi, iar promovarea bacalaureatului se face dupa aceleasi criterii indiferent de profil, filiera, specializare. Ca si anii trecuti, tipizatul "diploma de bacalaureat" este unic. In diploma sunt inscrise filiera, profilulsi specializarea absolvite, precum si rezultatele la probele de examen sustinute, conform legii.

Deci, diplomele de bacalaureat nu sunt diferite".

Ecaterina Andronescu in martie 2013: Daca rezultatele slabe la Bacalaureat se vor repeta, eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale

Amintim ca in urma cu doua luni Ecaterina Andronescu declara: "Daca rezultatele slabe se vor repeta, masurile nu trebuie sa se lase asteptate. Eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale. Nu vreau sa sune ca o amenintare, dar trebuie sa facem corecturi la Legea educatiei si s-ar putea sa prindem asemenea masuri si in lege".

Aceasta a precizat ca "realitatea examenului de bacalaureat a aratat ca in liceu nu poti corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu. De aceea, atentia inspectoratelor scolare trebuie sa fie indreptata catre ciclul primar, chiar pornind cu solutii remediale, astfel incat sa nu se mai repete situatia de la evaluarea de clasa a VIII-a si, sigur, de la examenul de bacalaureat".

Pe de alta parte, anul trecut, fostul secretar de stat pentru invatamant preuniversitar Stelian Fedorca declara dupa sesiunea din iunie a bacalaureatului: "Eu cand am vazut subiectele de matematica am declarat clar ca doar 30% dintre absolventii liceelor tehnologice vor promova examenul de matematica". "Anul viitor putem garanta ca examenul de bacalaureat va fi diferentiat, vor fi doua-trei variante de examen elaborate toate in urma acestor discutii. Elevii care trec acum in clasa a XII-a vor fi sti pana la inceputul anului scolar ce tip de examen de bacalaureat vor sustine", a mai spus atunci Fedorca.

Citeste si: