In urma cu cativa ani, strada George Enescu (in apropiere de Piata Amzei si Ateneul Roman) din Capitala inca respira aerul Bucurestilor de altadata. Avea case vechi de secol XIX, cu curti pline de vegetatie, bloculete interbelice si cateva restaurante unde vara puteai sa stai la terasa. Intre timp, cateva dintre aceste cladiri au fost demolate, iar in locul Primaria Capitalei a aprobat blocuri de sase-noua etaje. Strada George Enescu este zona protejata, iar regimul maxim de inaltime este de 16 metri (patru etaje).

Colaj str. George EnescuFoto: Hotnews
  • Vezi cum arata strada in urma cu cativa ani si ce se va construi in loc

Blocuri de noua etaje pe str. George Enescu 11 - 11A

In 2008, Consilul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe acest teren (circa 1.500 mp) un ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 9 etaje si trei subsoluri cu 135 locuri de parcare. Pe parcela sa aflau doua case vechi. Una in stil eclectic, construita la sfarsitul secolului XIX si care acum se afla intr-o stare avansata de degradare, dar pe care beneficiarii spun ca o vor restaura, blocurile de 9 etaje urmand sa fie construite in spatele si in lateralul ei.

Imobilul de la nr. 11 va fi restaurat, iar in spatele se va construi un bloc de 9 etaje

Istoricul Andrei Pippidi scrie in cartea sa "Case si oameni din Bucuresti" ca imobilul a apartinut doctorului Buicliu, unul dintre fondatorii medicinei interne romanesti. "Am intrebat atunci a cui fusese casa de la nr. 11 si un batran si-a adus aminte ca a "unui doctor de la Palat". Absolut exact: casa e deja prezenta in planul cadastral intocmit in 1895 de Institutul Geografic al Armatei, sub numele doctorului Buicliu. Aceasta familie de origine armeneasca a avut mai multe ramuri, dintre care una raspandita de la Roman si Barlad la Iasi, Bucuresti si Brasov. Cel mai de seama reprezentant al ei a fost Cristea Stefan Buicliu (1857-1918), profesor universitar la Bucuresti, unul dintre fondatorii medicinei interne romanesti. Daca adaugam ca a fost si medicul Curtii Regale pe vremea lui Carol I, e clar ca de el e vorba", scrie Andrei Pippidi.

Acest imobil a ars in 2008, iar ruina a disparut in urmatorii ani

Cealalta casa care se afla pe parcela (in locul unde va fi construit celalalt bloc de noua etaje) a ars misterios in 2006, ruina ei ramanand inca cativa ani pe teren, dupa care a disparut pe nesimtite. Inainte de incendiu functiona in interior un restaurant spaniol.

Istoricul Andrei Pippidi scrie in cartea sa "Case si oameni din Bucuresti" ca locuinta a apartinut doctorului in chimie Constantin Istrati (1850 - 1918), om de stiinta si chiar primar al Bucurestiului.

De cateva saptamani pe gardul celor doua case a aparut un panou de santier pe care este afisata autorizatia de construire, semn ca lucrarile de construire vor incepe in curand. Proprietarul terenului este firma Jupiter Development, iar proiectantul cladirilor noi: BBM Grup. Din panoul de santier mai aflam ca anexele din spatele imobilului de la nr. 11 (casa ramasa pe parcela) vor fi demolate, iar cladirea mare va fi restaurata. Pe restul terenului se va construi ansamblul de cladiri de noua etaje cu functiunea de birouri. Proiectul se va finaliza in octombrie 2014.

Terenul pe care se vor construi blocurile de 9 etaje face parte din Zona Protejata Amzei. Potrivit regulamentului urbanistic afarent, indicatorii urbanistici reglementati erau: Procent de Ocupare al Terenului : 45%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,5, inaltime maxima: 16 metri. Indicatorii urbanistici aprobati de Primaria Capitalei sunr aproape dubli: Procent de Ocupare al Terenului : 52%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 4,5, inaltime maxima: 42 metri.

Bloc de 6 etaje la intersectia str. George Enescu colt cu str. Georges Clemanceau

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in 2008 pe acest teren o cladire cu inaltimea maxima de 6 etaje. Imobilul ar putea gazdui spatii comerciale, birouri, locuinte. Proprietarul terenului este Popescu Katerina, iar arhitect: Horea Gavris.

Cladirea de la intersectia str. Enescu cu Clemenceau inainte si dupa demolare

Parcela in suprafata de circa 1.300 mp face parte din Zona Protejata Amzei. Potrivit regulamentului urbanistic afarent, indicatorii urbanistici reglementati erau: Procent de Ocupare al Terenului : 45%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,5, inaltime maxima: 16 metri. Indicatorii urbanistici aprobati de Primaria Capitalei sunt aproape dubli: Procent de Ocupare al Terenului : 80%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 3,8, inaltime maxima: 28 metri.

In prezent, terenul pe care ar urma sa se construiasca cladirea de 6 etaje este gol. Pana in 2008 aici a fost o cladire construita la sfarsitul secolului XIX. Imobilul a fost demolat, Primaria Capitalei dandu-si acordul pentru acest lucru. "Str. Georges Clemenceau este una din putinele strazi bucurestene de dupa mijlocul secolului al XIX-lea care are un traseu prestabilit si care a fost "mobilata" unitar si armonios cu edificii (resedinte particulare si cladiri de raport), integrate organic in tesutul urban preexistent. Strada a fost realizata intr-o singura perioada istorica (domnia Regelui Carol I) si intr-un singur stil (academismul francez). Desi este situat intr-o zona protejata, in imediata vecinatate a Atheneului Roman, si desi nu existau ratiuni arhitecturale - si in mare masura nici urbanistice - pentru a justifica demolarea sa, imobilul de la nr. 8 - 10 a disparut in baza unei autorizatii de desfiintare legale", se arata in Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu Construit.

Blocuri de 6 etaje pe str. George Enescu nr. 15-17-17A

Pe terenul de la acest numar proprietarii, firma Dentotal Invest, propun construirea unei cladiri de 6 etaje, proiectul aflandu-se in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei. Terenul, in suprafata de circa 1.300 mp, face parte din Zona Protejata Amzei. Potrivit regulamentului urbanistic afarent, indicatorii urbanistici reglementati sunt: Procent de Ocupare al Terenului : 45%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,5, inaltime maxima: 16 metri. Indicatorii urbanistici ceruti de investitor sunt: Procent de Ocupare al Terenului : 50%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 3,3, inaltime maxima: 6 etaje. Biroul de arhitectura caruia ii apartine propunerea este: M Design Arhitectura si Urbanism.

Casa de la nr. 15-17 care ar urma sa fie demolata pentru a face loc blocului de 6 etaje

In acest moment pe teren se afla doua case parter cu etaj, in care a functionat pana la sfarsitul verii trecute un restaurant. In lateralul cladirilor se afla o gradina in care vara era amenajata terasa restaurantului.