Comisia de stabilire si monitorizare a timpilor de antena pentru campania pentru referendum condusa de Adrian Paunescu a adoptat propunerea PSD de a nu-i acorda timpi de antena in aceasta campanie lui Traian Basescu in conditiile in care referendumul vizeaza tocmai persoana sa.

Traian Basescu isi va putea exprima pozitia la radioul si televiziunea publica doar pe timpii de antena ai PD-ului.

Deputatii PNL, PSD, UDMR, PC si PRM au votat la unison decizia potrivit careia lui Basescu i se interzice aparitia in doua emisiuni publice, si anume "Tribuna partidelor" de la TVR si "Antena partidelor", de la radioul public (SRR).

Adrian Paunescu PSD

Bogdan Nicolae Niculescu Duvaz PSD

Rodica Nassar PSD

Eugen Nicolicea PSD

Micula Catalin PNL

Emilian Francu PNL

Constantin Dumitru PNL

Mihai Ungheanu PRM

Lia Olguta Vasilescu PRM

Ionica Popescu PC

Kelemen Hunor UDMR

Gvosdenovici Slavomir- minoritati

Singurii care s-au opus acestei decizii au fost cei trei deputati democrati, reprezentantul presedintelui Traian Basescu si presedintele CNA, Ralu Filip.

Hotararea luata de parlamentari specifica in mod clar ca fiecare participant la emisiunile electorale va folosi timpul de antena acordat in functie de algoritmul politic. Totusi, presedintele suspendat va avea acces in cadrul acestor emisiuni pe timpul de antena al Partidului Democrat, care a anuntat ca-i va ceda acest spatiu.

In ceea ce priveste aparitia presedintelui Traian Basescu la televiziunile private, membrii comisiei nu au luat nici o decizie clara in acest sens. Initial, parlamentarii PSD, PNL si PRM intentionau sa restrictioneze prezenta lui Traian Basescu si la televiziunile private, la toate emisiunile cu continut politic, gen jurnalele de stiri, dezbateri si emisiuni speciale.

Deputatii au abandonat "proiectul" la atentionarea presedintelui SRR, Maria Toghina, care i-a apostrofat “ca isi depasesc mandatul acordat de Parlament”.

“Este o decizie aberanta, fara precedent, care incalca toata legislatia audiovizualului, inclusiv legea referndumului, pentru ca cele doua curente, si anume acela de sustinere a demiterii presedintelui, cat si cel de respingere a demiterii trebuia sa aiba timpi egali.

Din ceea ce s-a intamplat azi, presedintele nu va mai putea aparea in fata opiniei publice decat pe timpul alocat PD, singurul dintre partidele parlamentare care are timp alocat pentru asa ceva”, a declarat deputatul PD, Valentin Iliescu.

Comisia de stabilire si monitorizare a timpilor de antena urmeaza sa se intalneasca si joi pentru a stabili clar modalitatea de monitorizare a aparitiilor actorilor politici la posturile private de televiziune.