Curtea de Apel din Milano a decis sambata sa reduca despagubirile pe care Fininvest, grupul detinut de Silvio Berlusconi, va trebui sa le plateasca catre consortiul CIR, relateaza Reuters. Fininvest este un grup care se ocupa, printre altele, cu servicii bancare, activitati media si asigurari, acesta fiind gasit vinovat de daune patrimoniale cauzate CIR, consortiu patronat de omul de afaceri Carlo De Benedetti.

Silvio BerlusconiFoto: Reuters

Fininvest va trebui sa plateasca grupului rival 560 de milioane de euro, dupa ce, in octombrie 2009, judecatorii stabilisera valoarea despagubirilor la 750 de milioane de euro. Fininvest, care controleaza grupul Mediaset, a facut apel la decizia din 2009.

Conform oamenilor legii, grupul Fininvest se face vinovat de mituirea unui magistrat in cazul preluarii editurii Mondadori, una dintre cele mai importante din Italia, in detrimentul societatii concurente CIR. Cazul dateaza din anul 1991, cand un tribunal din Roma a permis Fininvest sa preia de la CIR o participatie de control la editura Mondadori. In 2007, o curte penala l-a gasit vinovat pe fostul avocat al lui Berlusconi, Cesare Previti, de mituirea unuia dintre judecatori, pentru a hotari in favoarea Fininvest. Silvio Berlusconi a fost atunci absolvit de orice responsabilitate in aceasta afacere.

Premierul Silvio Berlusconi a incercat in aceasta saptamana sa aprobe o masura care ar fi suspendat plata despagubirilor, insa a fost nevoit sa renunte la ea din cauza ca nu a avut sustinerea membrilor coalitiei sale de guvernamant.

Reuters scrie ca decizia de sambata a magistratilor italieni este cea mai recenta lovitura pentru Berlusconi. Premierul a anuntat in aceasta saptamana ca nu va mai candida la alegerile din 2013, spunand ca il sustine pe Angelino Alfano, fostul ministru de Justitie, la conducerea coalitiei de centru-dreapta la urmatorul scrutin.