In prima sedinta din iulie, investitorii de la Bursa din Sibiu au tranzactionat cu prudenta pe segmentul derivatelor, in intervalul cuprins intre deschiderea sedintei si debutul tranzactiilor pe piata americana. Deschiderea pietei din SUA, cu o evolutie pozitiva a pretului Dow Jones, a dus la intensificarea tranzactiilor si la crestea volumului cu 72% in decurs de o ora. La ora 17:30, numarul contractelor incheiate pe piata Sibex era de 3.600 cu o valoare de 34,5 milioane de lei.

Pe segmentul futures, pe langa vedeta Dow Jones, investitorii au fost atrasi de contractul pe uncia de aur, cu simbolul SIBGOLD, a carui lichiditate a crescut semnificativ in ultima perioada. La ora 17:30 se observau 500 de contracte SIBGOLD, incheiate pe fondul scaderii pretului aurului, evolutie corelata cu cea de pe pietele externe. Aurul a scazut la minimul ultimelor sase saptamani la New York, in contextul in care Grecia a progresat in procesul de evitare a incapacitatii de plata, fapt care a redus cererea de aur, ca plasament de protectie. Grecia poate primi finantari noi de pana la 85 miliarde de euro, acestea incluzand si contributii din partea unor investitori privati, conform unui oficial al ministerului de finante din Austria. De la recordul atins la inceputul lui mai pe pietele externe, aurul a scazut cu 5,5%. La Sibex, cotatia unciei scadea cu 16,7 dolari pe scadenta august a contractului SIBGOLD.

Tot pe aur s-au inregistrat tranzactii si pe derivatul SIBGOLD_RON cu marimea de 10 uncii, pentru care, la ora 17:30 se observau 43 contracte. Pretul a evoluat in mod similar, inregistrandu-se o scadere de 29,6 dolari a cotatiei pe scadenta august. Per total, speculatorii au tranzactionat pe contractele SIBGOLD si SIBGOLD_RON, 930 de uncii de aur, pana la ora 17:30.

Segmentul indici a continuat sa furnizeze cea mai importanta cota de lichiditate, volumul pe derivatul DEDJIA_RON fiind, la ora 17:30, de aproape 2.500 de contracte. Cotatiile de la Sibex ale celui mai urmarit indice din lume au testat pentru scadenta apropiata atat teritoriul negativ cat si pozitiv, pentru ca apoi tendinta pozitiva sa se impuna. Futures-ul din SUA a fluctuat la randul sau intre cresteri si pierderi usoare, in asteptarea unor date cheie importante privind productia, care au aratat cresteri. O evolutie verde la NYSE ar insemna inregistrarea celei mai bune saptamani din aproape un an, acest lucru parand sa se contureze, indicii aflandu-se pe verde la o ora dupa deschiderea de pe Wall-Street. La Sibex, la ora 17:30 cotatia pentru scadenta din septembrie castiga 118 puncte, pretul inregistrand o crestere dupa ora 16.30, si odata cu el si lichiditatea contractului pe Dow Jones. Pentru decembrie se observa o apreciere de 120 puncte, iar pentru martie 2012 cotatia indicelui avansa cu 107 de puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, a atras 120 contracte, incheiate pana la ora 17:30. Moneda unica a evoluat pe scadere fata de concurentul sau numarul unu - dolarul american. Conform pretului de cotare de la ora mentionata, moneda comuna se deprecia cu 0,23% pe scadenta septembrie si 0,17% pe decembrie.

In sectorul futures pe actiuni, derivatele pe actiunile SIF5 au fost cele mai tranzactionate, cu 416 contracte. De-a lungul zilei, evolutia cotatiilor a fost una pe minus pe termen scurt, cotatia depreciindu-se cu 0,14% pe scadenta septembrie. Pentru decembrie anul curent respectiv martie 2012, cotatia DESIF5 crestea cu 0,66 si 0,98%, pe volume reduse.

Participantii au tranzactionat si pe piata spot unde au fost schimbate 150.000 de titluri Sibex. Cotatia unei actiuni a inchis la 1,52 lei, in crestere cu 1,33%.