Locuitorii comunei sucevene Marginea, disperati ca autoritatile nu au reusit sa construiasca un pod timp de opt luni, au pus mana de la mana si l-au construit singuri intr-o singura zi. Nu au terminat bine ridicarea podului ca autoritatile i-au amendat si le-au deschis dosar penal pe motiv ca au construit fara autorizatii. Primarul comunei spune ca autoritatile nu au dorit sa ii pedepseasca pe localnici si ca au fost obligate de lege. Intre timp, localnicii din Marginea au mai construit fara autorizatii o sosea si alte doua poduri. Ei spun ca vor incalca legea ori de cate ori statul ii va lasa de izbeliste.

Mai multi localnici din comuna suceveana Marginea au pus mana de la mana si, pe 6 februarie, au demarat constructia unui nou pod. Vechiul pod desparte localitatea in doua. Este amplsat pe DN 17 si face legatura intre Radauti si Campulung Moldovenesc, fiind un drum extrem de frecventat.

Unul dintre initiatorii lucrarii este Ghita Mafteian, de meserie constructor si locuitor al comunei. El a povestit pentru HotNews.ro istoria podului din Marginea. “Podul de piatra a fost stricat de inundatiile din iulie anul trecut. Autoritatile ne-au promis in trei randuri ca o sa se faca podul.

A fost un termen pentru octombrie anul trecut, apoi au zis ca va fi gata de Craciun. Noi am vazut ca nu se face. Nu mai puteam sta asa, fara pod. Exista o ruta de ocolire, dar si ala nu e practicabil. Asa ca am decis noi sa facem un pod provizoriu. Nu vrem noi sa intram in istorie cu podul asta, ci am vrut numai sa rezolvam problema. Asa ca am facut podul intr-o zi, fara bani”, povesteste Ghita Mafteian.

Dupa ce au terminat podul, localnicii au fost informati ca Directia Apelor Siret a inaintat o sesizare penala pentru ca au construit podul fara autorizatie. “Da, asa este, nu avem autorizatie. Dar ce sa facem? Constructorul a spus ca podul va fi gata in vara. Pana atunci noi ce trebuia sa facem? Daca asa se pune problema, atunci eu o sa merg la inchisoare, da` sunt impacat ca am facut o fapta buna”, mai spune Mafteian.

Localnicii din Marginea nu sunt la prima fapta de acest gen. “Am mai facut tot asa, fara autorizatie, un drum de 1,3 kilometri. Pe un drum forestier, tot asa, un pod s-a daramat si am facut fara autorizatie un pod pe care trec acum camioanele incarcate cu lemn. Am mai facut cu oamenii inca un pod. Asa suntem noi, numai cu ilegalitati din astea ne ocupam”, mai spune Ghita Mafteian.

Impreuna cu un asociat de al sau, Ghita Mafteian a dotat cu calculatoare cateva scoli din judetul Suceava. El sustine ca, la inundatiile de anul trecut, si-a folosit utilajele pentru a salva o familie blocata intr-o casa aflata in mijlocul puhoiului. “Pompierii nu puteau intra cu masina si am mers eu cu buldo-escavatorul, da` nici atunci nu aveam autorizatie”, spune localnicul. Acum, Gheorghe Mafteian asteapta deznodamantul in cazul podului. “Eu cred ca am facut fapte bune si nu o sa se fiu dus la judecata”, a mai adaugat Mafteian

Primarul din Marginea: Nimeni nu vrea sa-i pedepseasca pe localnici

Petitie inedita a localnicilor
Foto: Monitorul de Suceava
Primarul comunei Marginea, Dumitru Lungu, spune ca autoritatile lucreaza pentru a gasi o solutie ca locanicii sa nu fie dusi in fata instantei. Primarul are si o explicatie pentru inatarzierea lucrarilor la podul de piatra. “Podul de beton a fost luat de ape pe 27 iulie. Problema este ca el se afla in proces de reabilitare.

Atunci se lucra la el si de aceea a fost distrus usor. Astfel, constructorul a fost nevoit sa refaca documentatia tehnica, proces care a cam durat pana in decembrie. Oricum, a fost chiar ieri o intalnire cu autoritatile de la judet si cei de la ape. Nimeni nu vrea sa ii pedepseasca pe localnici. Ei au facut o treaba buna”, a declarat primarul Dumitru Lungu.

El a explicat ca Directia Apelor Siret a decis sa faca o sesizare penala impotriva localnicilor care au ridicat podul de lemn fiind obligati de lege. “Ei au vrut sa se acopere. In cazul in care se intampla pe pod ceva, ei sunt trasi la raspundere. Dar acuma constructorul o sa lucreze la podul de beton si o sa fie pace”, mai spune primarul.

Reprezentantii Directiei Apelor Siret au declarat pentru HotNews.ro ca actiunea localnicilor din Marginea este laudabila dar nu este legala. “Desi actiunea cetatenilor din comuna Marginea din punct de vedere civic este laudabila, realizarea oricarei lucrari pe cursuri de apa trebuie sa se supuna reglementarilor tuturor institutiilor care au responsabilitati in domeniul constructiilor si al gospodaririi apelor.

In conformitate cu legislatia in vigoare, reprezentantii Administratiei Nationale „Apele Romane”, Directia Apelor Siret – Sistemul de Gospodarie a Apelor Suceava au dispus sistarea si demolarea partii de pod construite pana la data respectiva. Cetatenii au refuzat sistarea lucrarilor la pod, spunand ca isi asuma intreaga responsabilitate”, a precizat Irina Florescu purtatoare de cuvant a institutiei.

Reprezentantii DAS au mentionat ca intentia lor nu este sa ii aduca in fata judecatorilor pe localnicii care au ridicat podul si ca, impreuna cu autoritatile din localitate, cauta solutii pentru rezolvarea problemei. Totusi, in opinia reprezentantilor DAS, podul provizoriu ridicat de sateni nu reprezinta cea mai viabila solutie.

“Directia Apelor Siret atentioneaza cetatenii asupra faptului ca datorita ingustarii sectiunii de curgere, in cazul inregistrarii unor cresteri de debite normale perioadei de primavara, podul improvizat se poate constitui in blocaj al albiei si poate fi antrenat in aval, putand astfel afecta locuintele situate in apropierea albiei raului Sucevita”, au mai declarat reprezentantii directiei. Pentru a rezolva problema DAS a cerut autoritatilor sa urgenteze lucrarile la podul de la Marginea.

Localnicii din Marginea ajutati de Fundatia PACT au semnat o petitie care poate fi accesata aici