Premierul Ludovic Orban acuză Ungaria de măsuri discriminatorii în ceea ce privește libertatea de circulație pe teritoriul său. Potrivit premierului, sunt cetățeni români cărora nu li se permite tranzitarea Ungariei. Orban i-a cerut ministrului de interne Marcel Vela să rezolve problema comunicând cu omologul său maghiar, iar dacă nu reușește, să sesizeze Comisia Europeană.

Ludovic OrbanFoto: Guvern

"Din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de circulaţie. Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul în Ungaria, că autorităţile maghiare au instituit iar nişte reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc, nu în Ungaria. Înţeleg dacă vor pentru Ungaria, pentru cine se duce în Ungaria se instituie măsurile specifice de protecţie sanitară, cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii români", a spus Orban la începutul ședinței Guvernului de marți.

Premierul a dat exemplul unui tată care a dorit să-și însoțească fiica la examene și căruia nu i s-a permis tranzitarea Ungariei.

"Sunt familii care au plecat împreună, un tată care a vrut să-și ducă fata să-și dea examenele. Nu a fost lăsat tatăl să se ducă cu fata, pentru că i s-a cerut contract de muncă în original. Nu i s-a permit tranzitarea Ungariei în absența unui contract de muncă în original', a spus Orban.

Acesta a mai afirmat că sunt măsuri ale Ungariei care par cu dedicație, acest lucru fiind "chiar deranjant". "Noi am fost extrem de flexibili și extrem de deschiși. O mare parte dintre cetățenii români care se deplasează către țări din Europa, spre Austria, spre Germania, spre Franța, trec prin Ungaria. E a nu știu câta oară când ni se pun astfel de piedici izvorâte din acte administrative, care parcă sunt cu dedicație", a mai afirmat Orban.

Premierul i-a cerut ministrului de interne să ia legătura cu omologul său de la Budapesta.

"Aici solicitarea mea este să inverveniți de urgență pe lângă omologul dumneavoastră maghiar și să formulați o solicitare fermă privitoare la libertatea de circulație (...)Deci, comunicați cu omologul maghiar și în cazul în care nu renunță la astfel de măsuri discriminatorii și contrare la nivel european, trebuie sesizată Comisia Europeană și acționat la nivel european", a cerut Orban.