Aproximativ 100.000 de oameni au ieșit marți în stradă, la Praga, pentru a cere demisia premierului ceh Andrej Babis, suspectat de fraudă cu subvenții europene, în cele mai mari demonstrații de stradă din ultimele decenii, potrivit jurnaliștilor locali, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politicianul miliardar este suspectat de fraudare a subvențiilor europene și se găsește în conflict de interese, potrivit unui proiect al raportului de audit al Comisiei Europene.

”Andrej Babis ne oferă în fiecare săptămână câte un nou motiv să protestăm. Ne-a ajuns”, a declarat vicepreședintele ONG-ului ”Milioane de momente pentru democrație”, Benjamin Roll, în fața a aproximativ 120.000 de protestatari, potrivit organizatorilor.

”Nu este normal ca un om care se află într-o situație de conflict de intere și ale cărui probleme personale aduc prejudiciu înregii țări să rămână premier”, a spus președintele Asociației, Mikulas Minar.

Protestatarii au invadat încă o dată Piața Wenceslas, principala arteră a capitalei și un loc simbolic pentru istoria Cehiei.

Din luna aprilie, au avut loc proteste în mod regulat împotriva lui Babis și împotriva ministrului Justiției, Marie Benesova, pe care protestatarii îl suspectează că vrea să oprească urmărirea penală a șefului guvernului.

Bruxelles-ul i-a cerut premierului ceh Andrej Babis să restituie 17,4 milioane de euro din subvenţii europene, estimând că el se află într-o situaţie de conflict de interese, a informat duminică presa cehă, publicând un document prezentat drept un proiect al raportului de audit al Comisiei Europene.

Potrivit acestui document de 70 de pagini, Comisia Europeană consideră că Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, continuă să aibă beneficii din holdingul său agro-alimentar. Documentul a fost publicat de site-urile seznam.cz, Aktualne.cz, Info.cz şi Denikn.cz.

Vineri, cotidianul ceh Hospodarske Noviny a informat, citând "două surse din cadrul unor ministere cehe", că, în urma unui audit, Comisia Europeană a conchis existenţa unui conflict de interese între activităţile politice ale lui Babis şi afacerile lui. Potrivit publicaţiei, acesta trebuie să ramburseze toate subvenţiile provenite din fonduri structurale ale UE primite de Agrofert începând din februarie 2017.

Comisia Europeană a refuzat vineri să facă vreun comentariu pe marginea acestui caz. Purtătorul ei de cuvânt a declarat pentru AFP la Bruxelles că instituţia "nu comentează niciodată procedurile de audit în curs şi cu atât mai mult scurgeri de informaţii".

La rândul său, Babis a dezminţit vineri informaţiile din Hospodarske Noviny. "Republica Cehă nu va avea în mod sigur obligaţia de a restitui subvenţiile. Nu există niciun motiv pentru asta, pentru că eu nu încalc nici legislaţia cehă, nici legislaţia europeană în materie de conflict de interese", a explicat el.

Ministerul de Finanţe şi cel al Dezvoltării Regionale din Cehia au confirmat receptarea unei versiuni provizorii a raportului de audit, fără a furniza alte detalii.

Babis, la origine slovac, a transferat oficial în 2017 Agrofert unor fonduri fiduciare, pentru a evita un conflict de interese. Însă Comisia Europeană estimează că "Babis este constituantul şi unicul beneficiar al acestor fonduri fiduciare", potrivit documentului publicat de mass-media.

Babis, 64 de ani, membru al Partidului Comunist înainte de 1989, este inculpat şi pentru presupusă fraudă cu subvenţii europene. De asemenea, el este acuzat că a făcut parte din poliţia secretă comunistă în anii 1980.