Darius Vâlcov a demisionat luni din funcția de consilier al premierului Viorica Dăncilă. Potrivit unor surse guvernamentale, Viorica Dăncilă l-a chemat la o discuție. După această întâlnire, Vâlcov a demisionat.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

UPDATE Decizia privind eliberarea din funcție a fost publicată în Monitorul Oficial.

Demisia lui Vâlcov nu este surprinzătoare, în condițiile în care este unul dintre oamenii cei mai apropiați lui Liviu Dragnea. După condamnarea lui Dragnea, oamenii săi apropiați sunt înlăturați din funcții, unul câte unul. Săptămâna trecută a fost retrasă din funcția de consilier onorific Anca Alexandrescu. În schimb, a fost numit deputatul Remus Borza.

Darius Vâlcov este un personaj controversat, fiind condamnat la 8 ani de închisoare, în prima instanță, pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția. Darius Vâlcov ar fi săvârșit faptele de care este acuzat în perioada în care era primar al municipiului Slatina.

În prezent, dosarul său se află la Intanța Supremă, următorul termen din procesul în apel urmând să aibă loc pe 11 iunie. Vezi AICI mai multe amănunte despre condamnarea lui Vâlcov.

Darius Vâlcov a fost considerat eminența cenușie a programului economic PSD și artizan al mai multor măsuri economice controversate, în calitate de consilier al premierului Viorică Dăncilă. Vâlcov este cel care a gândit și elaborat controversata OUG 114/2018, care a bulversat mai multe sectoare economice (bănci, energie, telecom, fondurile private de pensii). Unul dintre cei care i-au fost alături în atacurile sale asupra acestor sectoare este actualul ministru al finanțelor Eugen Teodorovici, amândoi acuzând multinaționalele că jefuiesc România.

De altfel, el a lansat atacuri foarte dure asupra acestor sectoare, dar și asupra guvernatorului BNR Mugur Isărescu. În martie, a atacat BNR, afirmând că își dorește „din tot sufletul” ca noua echipă de la conducerea băncii centrale să fie „una de patrioți”. Vezi AICI.

Liviu Dragnea l-a prezentat în mai multe rânduri ca fiind un bun economist, însă și-ar fi plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2008 la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Științe Economice din București, potrivit unei investigații a Emiliei Șercan. Darius Vâlcov a dat vina pe angajații SRI în scandalul tezei de doctorat plagiate. Vezi AICI mai multe amănunte.

Citește și: