Mii de persoane au participat, duminică seară, în Piața Victoriei din Capitală, la manifestația „Toți pentru Europa” - un eveniment ce a avut ca scop motivarea cetățenilor să iasă la vot pe 26 mai, la alegerile europarlamentare, precum și conștientizarea importanței implicării civice prin prezența la vot.

Manifestatie Toti pentru EuropaFoto: Hotnews

Evenimentul, organizat de comunitatea Declic, a început la ora 18.00 și a durat mai bine de patru ore.

UPDATE 22.15: Manifestația s-a încheiat

UPDATE 21.02: Participanții la manifestație au aprins lanternele telefoanelor și au scandat încontinuu: „PSD - ciuma roșie”

UPDATE 20.20: Actorul Victor Rebengiuc, apel de pe scenă: Mergeți la vot!

„Am beneficiat de avantajele ultimei OUG prin care se interzice Uber şi am venit fuga pe jos până aici. Știți ce zile grele trăim și ce viitor sumbru avem în față. E una din ultimele dăți când putem preîntâmpina într-un fel dezastrul. Aşa încât, ca o ultimă dorinţă a mea, vă rog frumos să mergeţi la vot!”, a spus Victor Rebengiuc.

La rândul său, filosoful Mihai Şora i-a îndemnat pe oameni să nu fie „leneşi” şi să meargă la vot.

„Noi suntem europeni din creştet până în tălpi. Trebuie să mergem la vot, pentru a nu lăsa pe alţii să voteze pentru noi şi să ne trezim cu un alt rezultat decât cel pe care îl dorim. Să nu fim leneşi, adică să preferăm comoditatea, să ieşim şi să ne manifestăm politic”, a spus Mihai Şora.

*****

Coregrafia „România Europa” realizată de manifestanți:

În cadrul manifestației va avea loc un concert, cu trupele Vama, Omul cu șobolani, Taxi și Emil. Corul Sound Choir va intona imnul Uniunii Europene, iar Funkoteca va anima atmosfera pentru toți participanții din piață. Toți artiștii participă pro bono la eveniment, spun organizatorii.

În același timp, 4.000 de oameni, membri ai comunității Declic, vor realiza o coregrafie specială, pentru a transmite mesajul „România iubește Europa”.

Vor urca pe scenă personalități din diferite domenii, fără implicare politică. Printre cei care vor transmite pe scenă un mesaj de mobilizare la vot sunt filosoful Mihai Șora, artistul Tudor Chirilă, actorii Marius Manole și Mihai Călin și alții.

„Ieșim pentru a le spune celor ce încă nu s-au decis să participe la alegeri că de votul lor depinde viitorul Europei. Manifestăm pentru a încuraja tinerii să iasă la vot. Nu dăm culoare politică manifestației. Însă îi dăm spirit european. Pregătim activități interactive, o scenă care să te surprindă, muzică care să te convingă să îți scoți prietenii la vot”, au anunțat organizatorii, pe Facebook.

Evenimentul „Toți pentru Europa” face parte dintr-o serie de acțiuni care vor avea loc în 19 mai în 49 de orașe europene, precum Berlin, Viena, Budapesta, Amsterdam, Varșovia și Stockholm, din 13 țări, printre care Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Olanda și Suedia. Sute de mii de oameni vor ieși simultan pentru a își arăta solidaritatea. În România, acțiunea se va desfășura simultan în 7 orașe, iar românii din diaspora vor organiza propriile evenimente la Madrid, Milano, Barcelona, Londra, Paris și Zurich.

*****

Mii de manifestanți s-au strâns deja în Piața Victoriei:

Printre cei sosiți deja la manifestație se numără și filosoful Mihai Șora (102 ani), cel aproape nelipsit de la protestele antiguvernamentale din ultimii doi ani.