Experții observă că NATO a sporit în ultimii ani numărul de exerciții din statele baltice. Analiștii consideră că tensiunea din regiune este intensificată, însă, în cazul unui conflict real, este puțin probabil ca trupele americane să apere țările baltice. Toate acestea, apropo, pe fondul discuțiilor constante despre amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, potrivit NezavisimaiaGazeta, citata de Rador.

Foto:

Distrugătorul american cu rachete USS Gravely (DDG-107), care este avangarda Primului Grup Naval Permanent al NATO, a efectuat o vizită de trei zile la Tallinn, iar pe data de 13 mai, a ieșit să patruleze pe Marea Baltică. Nava este echipată cu rachete de croazieră Tomahawk și se îndreaptă spre Baltica Centrală.

Fregata cu rachete „Westminster” din cadrul Forțelor Militare Maritime Regale Britanice, care face parte din grupul naval NATO, a ieșit de asemenea din Tallinn.

În apele din Golful Finlandei, li s-a alăturat fregata poloneză "K. Pulaski”, care vizitează Helsinki.

În prezent, la nord de granițele maritime ale regiunii Kaliningrad, se desfășoară manevrele „Open Sirit”, la care iau parte navele unui alt grup maritim din NATO - Primul Grup permanent de acțiune anti-mină al NATO. Grupul include și emblema proprie - fregata daneză multifuncțională rachete ghidate de „Tethys”, dragoare de mine din Marea Britanie, Germania, Belgia, Norvegia și încă două dragoare din Olanda.

De reținut că, în Estonia, între 29 aprilie și 17 mai, au loc exerciții militare "Spring Storm - 2019". Și în imediata apropiere a frontierei rusești. 200 de vehicule blindate și peste 9.000 de militari NATO participă la manevre - cu ajutorul lor, Alianța Nord-Atlantică intenționează să demonstreze că este întotdeauna gata pentru apărarea aliaților baltici împotriva "agresiunii rusești".

În același timp, în Letonia, au început pe 13 mai exercițiile militare ale NATO "Shield Summer" ("Scut de vară"). La manevre vor fi prezenți aproximativ o mie de soldați din zece țări – membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Experții observă că NATO a sporit în ultimii ani numărul de exerciții din statele baltice. Analiștii consideră că tensiunea din regiune este intensificată, însă, în cazul unui conflict real, este puțin probabil ca trupele americane să apere țările baltice.

Toate acestea, apropo, pe fondul discuțiilor constante despre amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.

La începutul lunii mai, după cum se știe, ceremonia solemnă de desemnare în funcție a lui Tod Walters, noul comandant-șef, care a fost numit general al forțelor aeriene americane, eveniment ce a avut loc la sediul central al forțelor NATO integrate din Europa.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, i-a spus imediat noului comandant NATO despre "acțiunile agresive" ale Rusiei.

"Furtuna de primăvară" și "Scutul de vară" (deși, după calendar, apropo, este încă primăvară) se percep puțin prin țările Alianței, deci nu este suficient. Deci era necesar, aparent, și de "Teribilul Scut-2019".

Pe 12 mai, distrugătorul american Roosevelt, implicat în exerciții majore de apărare anti-rachetă NATO, a lansat o racheta anti-aeronavă SM-3. Potrivit RIA Novosti, navele celor nouă țări aliate ale forțelor de șoc și auxiliare participă la exercițiile de apărare aeriană și de apărare anti-rachetă „Scutul Îngrozitor”, care vor dura până pe 19 mai pe coasta Scoției.

În cursul exercițiului, navele aliaților - Canada, Danemarca, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii - lucrează la detectarea, urmărirea și apărarea împotriva diferitelor tipuri de rachete anti-navă și balistice. În total au fost implicate 13 nave, zece aeronave și aproximativ 3.300 de persoane. În plus, avioanele forțelor navale de patrulare și aeronavele de recunoaștere AWACS ale NATO sunt implicate în manevre.

SM-3 este o familie de rachete interceptoare, utilizate atât pentru sistemele de apărare anti-rachetă, cât și pentru sistemele terestre. Ghidarea este efectuată automat utilizând o ogivă cu infraroșu cu matrice de înaltă rezoluție. Altitudinea de atac este de până la 500 km. Președintele american Donald Trump a prezentat anterior o strategie actualizată pentru dezvoltarea apărării anti-rachetă și a stabilit prioritățile administrației actuale în lumina noilor provocări și amenințări, inclusiv din partea Rusiei.

Se spune în special în această strategie că instalațiile americane de apărare anti-rachetă din România și din Polonia vor primi o nouă modificare a rachetei ghidate anti-aeronave SM-3. "Stilistica" acestor manevre este mai mult decât distractiv. Este clar că acest concept de "scut", chiar dacă este "formidabil", ar trebui să însemne natura defensivă a exercițiilor. Ei bine, "furtuna", după cum se știe, este, în general, un concept neutru (de unde a venit și cine va suferi din cauza că nu este niciodată cunoscut).

Deci, omul European de pe stradă poate fi calm. Dar armata rusă nu poate fi liniștită. Nici chiar în timpul războiului rece, nu a existat o astfel de activitate a NATO în Marea Baltică. Să nu mai vorbim că rachetele SM-3, dacă sunt instalate în România și Polonia, vor deveni o amenințare directă la adresa securității Rusiei. Deoarece vor putea să tragă în rachete balistice din Federația Rusă chiar pe traiectoria de pornire. (traducere Rador)