Cu ocazia primei sale întrevederi cu secretarul de stat american după încheierea anchetei (pe tema amestecului Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, n. red.), preşedintele rus arborează o mină optimistă, potrivit The Guardian, citat de Rador.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Marţi, Vladimir Putin i-a spus secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, că speră ca încheierea anchetei lui Robert Mueller să ofere posibilitatea revigorării relaţiilor americano-ruse.

Declaraţia a fost făcută după ce preşedintele rus a discutat cu Pompeo în cadrul primei întâlniri la nivel înalt dintre cele două ţări după apariţia raportului redactat al lui Mueller cu privire la ancheta sa pe tema amestecului Rusiei în campania prezidenţială a lui Trump din 2016. Marţi seara, la Soci, în introducerea declaraţiei sale oficiale, Putin a spus: "Trebuie să-i recunoaşteţi meritele (lui Mueller, n.red.): în general, ancheta sa a fost obiectivă şi a confirmat absenţa oricărei urme de intruziune sau conspiraţie între Rusia şi actuala administraţie. Acesta a fost unul din motivele care au dus la deteriorarea relaţiilor dintre ţările noastre. Sper că, începând de astăzi, situaţia se schimbă". Marţi, Pompeo a discutat timp de câteva ore cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Deşi cei doi şi-au exprimat dorinţa de a-şi îmbunătăţi relaţiile, părţile rămân pe poziţii contrare în privinţa multor probleme, cum ar fi controlul armamentului şi criza din Venezuela.

Oficialii ruşi au spus că s-a discutat despre o eventuală întâlnire între Trump şi Putin cu ocazia summitului G 20 de la Osaka, programat luna viitoare. Ei au spus că Putin s-ar arăta deschis unei asemenea iniţiative, dar Statele Unite încă nu au formulat o cerere oficială. Trump a contramandat convorbirile cu Putin programate cu ocazia summitului G 20 din noiembrie după ce Rusia a atacat mai multe nave ucrainene în apropierea coastelor Crimeii.

Pompeo s-a întâlnit cu Putin într-un moment când au apărut tot mai multe temeri legate de un conflict armat între SUA şi Iran, un aliat al Moscovei. Înaintea întâlnirii de marţi, un purtător de cuvânt al Kremlinului a acuzat Statele Unite că recurg la o "politică de presiuni maxime" împotriva Iranului, el făcând astfel referire la durele sancţiuni impuse de SUA şi la mobilizarea militară în curs din Orientul Mijlociu.

"În repetate rânduri, preşedintele Putin a spus că nu poate înţelege această politică de maximă presiune", le-a declarat (Dmitri) Peskov jurnaliştilor, marţi dimineaţă. Tensiunile cu Iranul constituie cea mai recentă criză intervenită în relaţiile dintre SUA şi Rusia, relaţii care fuseseră grav afectate de acuzaţiile legate de amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016. Era de aşteptat ca Pompeo şi Putin să discute o serie de probleme, de la controlul armamentului nuclear şi până la recentele tulburări din Venezuela, unde Rusia sprijină guvernul lui Nicolás Maduro, iar SUA îi sprijină pe liderii opoziţiei.

Pompeo a sosit în staţiunea de la malul Mării Negre marţi după-amiază şi i-a spus lui Lavrov: "Sunt astăzi aici pentru că preşedintele Trump este hotărât să îmbunătăţească relaţiile". Vizita de marţi a secretarului american de stat este prima întâlnire a unor înalţi oficiali din cele două ţări. S-a spus că ancheta a reprimat dorinţa lui Trump de a avea relaţii mai strânse cu Putin, faţă de care manifestase o mare admiraţie în cursul campaniei sale electorale.

Înaintea întâlnirii, Putin a vizitat compania care produce noua rachetă supersonică şi un centru unde sunt testate avioanele de război Su-57 ale Rusiei, aflate acum la a cincea generaţie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat evenimentul drept o coincidenţă. Lavrov a spus că discuţiile sunt o tentativă de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale care erau tensionate până acum din cauza anchetei consilierului special şi din cauza tensiunilor crescânde legate de Venezuela şi Iran, unde Moscova îi sprijină pe adversarii Washingtonului.

"Vom încerca să clarificăm împreună cu el cum intenţionează americanii să iasă dintr-o criză pe care ei au creat-o, prin deciziile lor unilaterale", a mai spus Lavrov. "Contăm pe nişte discuţii sincere cu omologul meu american". Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că aliaţii europeni ai Americii sunt îngrijoraţi de eventualitatea unui război între SUA şi Iran. "Suntem foarte îngrijoraţi de riscul unui conflict care s-ar putea declanşa accidental şi ar duce la o escaladare pe care niciuna dintre părţi nu o doreşte", a spus Hunt.

Presa rusă a relatat şi ea că Pompeo ar cere o întâlnire între Trump şi Putin la summitul G 20 din iunie, deşi Ministerul rus de Externe a negat primirea unei astfel de cereri.