Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri, înaintea dezbaterii candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene, că scrisoarea trimisă pe 10 mai președintelui României, președinților celor două camere din Parlament și premierului este un pas preventiv și încearcă să convingă autoritățile să nu adopte modificările aduse codurile penale, pentru că ”este mereu mai bine să previi decât să corectezi apoi”.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

”Am scris o scrisoare destinată preşedintelui (ţării, n.r.), preşedinţilor celor două camere şi prim-ministrului, ca un pas preventiv: Nu este prea târziu, puteţi repara asta! Nu adoptaţi această legislaţie, nu reduceţi lupta împotriva corupţiei, nu mergeţi în acea direcţie şi implementaţi recomandările Comisiei”, a declarat Timmermans, potrivit News.ro.

El a precizat că „ceea ce este nou acum este să încercăm să fim prevăzători. Sperăm că în noua Comisie (Europeană, n.r.) să putem face mai multe în acest sens. Este mereu mai bine să previi decât să corectezi apoi”.

Legat de utilizarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în cazul ţărilor membre UE care nu respectă statul de drept, Timmermans a spus că este „foarte important”.

„Procesul este încă în curs, în Consiliu, atât în cazul Poloniei, cât şi al Ungariei. Cât priveşte România, încă avem şansa să prevenim, pentru că Parlamentul a adoptat legislaţia, dar nu este în aplicare. Încerc să conving instituţiile din România să nu facă acest pas”.

Întrebat dacă a primit un răspuns la scrisoare, Frans Timmermans a spus că nu și că știe doar ce a văzut în mass-media, iar acest lucru nu este încurajator, da rîncearcă.

„Tot ce am văzut a fost în media, iar asta nu este foarte încurajator. Încă încerc. Nu am pus un termen limită, dar la un punct, această legislaţie va fi adoptată sau nu”.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, la Ploiești, că este dezamăgită de gestul lui Frans Timmermans de a trimite scrisoarea Executivului, comentând că amenințarea cu articolul 7” este ”un lucru periculos”. Ea a mai susținut că o să-i răspundă prim-vicepreședintelui Comisiei europene și o să-i ceară un tratament corect pentru România.

Citește și: