Pe 26 mai , în Italia vor avea loc alegerile europarlamentare şi, în acelaşi timp, alegeri administrative în aproape 3.900 de localităţi din Peninsulă, printre care Florenţa, Bari, Perugia sau Livorno. Peste 100 de români candidează pentru funcţia de consilier, dintre care 70% sunt femei.

HotNews.roFoto: Hotnews

În calitate de cetăţeni europeni, românii pot vota la alegerile administrative şi europene din Italia, dacă sunt înscrişi pe listele electorale suplimentare din Peninsulă. Mai mult, românii cu reşedinţă pot candida pentru un fotoliu de consilier în administraţiile locale.

La solicitarea HotNews.ro, AEP – Autoritatea Electorală Permanentă din România a informat că peste 100 de români au solicitat certificatul necesar înscrierii în calitate de candidaţi în cursa electorală din 26 mai. “AEP a eliberat adeverinţe de eligibilitate unui număr de 114 cetăţeni români rezidenţi în Italia, dintre care 113 au solicitat documentul în vederea depunerii candidaturii la alegerile locale, iar unul pentru a se înscrie în cursa electorală a alegerilor europarlamentare”, se arată într-un comunicat AEP remis HotNews.ro.

Din cei 114 români candidaţi, marea majoritate sunt femei (72% ), iar media de vârstă este de 38 de ani, mai arată sursa citată. Trebuie precizat că numărul candidaţilor români este în realitate mai mare. Motivul? Românii care au şi cetăţenia italiană nu mai au nevoie de adeverinţa eliberată de AEP.

Cine sunt românii care candidează în Italia? Mulţi dintre ei sunt deja activi în comunităţile din care fac parte, unii sunt deja la a doua sau chiar a treia candidatură. Întreprinzători, profesori, mediatori culturali, cu orientări politice din cele mai diferite. HotNews.ro a vorbit cu câţiva dintre ei.

Românii lui Salvini

Printre candidaţii români, se numără numeroşi susţinători ai lui Matteo Salvini, actual ministru de interne de la Liga (fostă Liga Nordului), care şi-a construit cariera pe o serie de afirmaţii considerate xenofobe.

Silvica Enache trăieşte în Italia din 2006, predă istorie şi filozofie la un liceu din oraşul Crema şi este preşedinta unei asociaţii româno-italiene, “Orizzonti Latini”. La întrebarea noastră ce a făcut pentru comunitate, răspunde: “am organizat peste 50 de evenimente prin care am promovat imaginea românilor, am strâns fonduri pentru familiile defavorizate, ne-am ocupat de proiecte culturale, am premiat elevii români cu rezultate bune la învăţătură, am încurajat micii întreprinzători”.

Silvica Enache

Silvica Enache

Foto: Facebook

Susţinătoare a lui Matteo Salvini, Silvica Enache s-a înscris în “Liga” în urmă cu un an şi participă activ la întâlnirile şi evenimentele partidului. Deşi postările lui Salvini de pe reţelele sociale provoacă mereu mii de reacţii antiromâneşti din partea simpatizanţilor Ligii, Silvica Enache e convinsă că nu există prejudecăţi: “Am fost primită bine în grupul lor, am fost la adunările de la Pontida şi Roma, le-am vorbit despre România. Erau foarte curioşi să le povestesc despre noi, am avut grijă să le elimin orice prejudecată în ceea ce ne priveşte! Salvini nu are nimic împotriva românilor cinstiţi şi corecţi”.

Nicolae Dinca, întreprinzător stabilit în urmă cu 18 ani în Peninsulă, candidează la Bastia, lângă Perugia, pe o listă civică aliată cu Liga. Împreună cu soţia, gestionează o firmă de curăţenie din localitate şi este activ într-o asociaţie de români. Pe unul dintre afişele sale electorale afirmă că susţine Liga, alături de sloganul "Prima l'Italia" – “Mai întâi Italia”.

Cum se poate susţine un slogan “mai întâi Italia”, de către un român? "Ideologia mea este una de dreapta, - spune Dinca pentru HotNews.ro - Referitor la Salvini şi Di Maio eu cred ca atunci când o persoană, oricare ar fi ea, este corectă, reuşeşte şi se integreze în societate şi să respecte legile statului. Nu cred că există riscul unor manifestări rasiste din partea autoritătilor".

Dacă va fi ales, promite înfiinţarea unui centru cultural pentru comunitatea de români şi demararea unor programe de ajutorare pentru ingrijitoarele de batrâni.

“8.700 de români din Florenţa fără o voce în Primărie”

Unul din oraşele principale ale Italiei în care se vor desfăşura alegeri este Florenţa. Aici am vorbit Melania Cotoi, candidată pe lista civică “Nata per unire” (Născută pentru a uni), care îl susţine pe actualul primar de centru stânga, Dario Nardella. Originară din Braşov, Melania Cotoi, de profesie desenator tehnic, a studiat la Florenţa pentru a deveni ghid de turism cu o specializare pe arta florentină a secolului XX. Una din iniţiativele de succes pe care le-a avut

Melania Cotoi

Melania Cotoi

Foto: Facebook

a fost amplasarea la Florenţa a unei plăci comemorative dedicată lui Alexandru Ioan Cuza, lângă casa unde domnitorul şi-a petrecut ultimele luni din viaţă.

A decis să candideze după ce şi-a dat seama că aproape 9.000 de români din Florenţa ar putea avea o voce în Primărie: “În cele 5 cartiere ale orașului sunt înregistraţi 8.700 de cetăţeni români, o cifră considerabilă care nu poate fi ignorată. O comunitate de oameni care acoperă toate domeniile de activitate și care, pe plan local, nu este reprezentată”, ne-a declarat Melania Cotoi. “Români pot obţine un rezultat concret, iar reuşita va fi a comunității și nu a mea personal. Numai uniți putem crea o forță care să negocieze în faţa autorităţilor”.

“Votul e important! Vă place să aleagă altcineva cum vă îmbrăcaţi?”

Tot la Florenţa, din partea unui partid pro-european, +Europa, candidează Cătălin Condurache, 48 de ani, originar din Fălticeni. A sosit în Italia în 1996 şi, din 2002, după echivalarea studiilor universitare, lucrează ca Project Manager pentru o societate farmaceutică. Campania electorală o face din resurse proprii, fără buget, “doar pliantele mi-au fost tipărite de partid, în rest merg singur să vorbesc cu oamenii în magazine româneşti, la biserică”, ne spune. Consideră că este fundamental ca românii din Italia să se implice în viaţa politică a oraşului în care trăiesc, prin participarea la vot. “Românii au puterea de a decide cine să-i reprezinte. Când mă întâlnesc cu ei, îi intreb dacă le place ca să decidă altcineva cum să se îmbrace sau ce să mănânce. Aşa e şi cu alegerile!”

Sistemul politic trebuie reformat “până la măduvă”

La Coli, un orăşel de sub o mie de suflete, lângă Piacenza, candidează, pe o listă civică, Irina Turcanu, româncă stabilită în Italia din 2002.

Absolventă a facultăţii de filozofie la Milano, Irina Turcanu este autoarea a mai multor cărţi publicate în Peninsulă şi se adresează unui electorat format preponderent din italieni: “Sunt puţini români înscrişi pe liste, nu mai mult de 15, însă noi vrem să ne facem cunoscuţi prin ideile noastre, întâlnindu-ne şi discutând cu oamenii”, spune ea, pentru HotNews.ro.

Ideologia ei politică, ne spune, este inspirată “de ideile lui Jacque Fresco (un futurist american utopic, n. red.), care susţine că ar fi timpul să colonizăm mările și oceanele, implicit ar fi bine să revedem sistemul politic până la măduvă”.

Birocraţia şi “gustul tradiţional de acasă”

Catalin Oana

Catalin Oana

Foto: Facebook

La Monterotondo, oraş cu 40.000 de locuitori de lângă Roma, românii ar putea obţine uşor - în teorie -, un loc în consiliul local. Aici locuiesc aproape 3.000 de români cu acte în regulă. Unul din candidaţii români este Cătălin Oana. De 12 ani, el gestionează de 12 ani magazinul alimentar cu produse româneşti din localitate. “Sunt din Făgăraş, absolvent al Liceului Industrial şi am venit în Italia în 1999, pentru o viaţă mai bună”.

Candidatura la alegerile locale a venit cumva de la sine, ne explică Cătălin Oană, susţinător al partidului Forza Italia (al lui Berlusconi): “Vreau să ajut comunitatea din Monterotondo să nu se mai lovească de birocraţie, să-şi cunoască drepturile”. Apoi adaugă: « Şi mai ales, să aibă aproape gustul tradiţional de acasă”.

Pentru a vota la alegerile locale din Italia, românii trebuie să aibă cartea de alegător (tessera elettorale), care se solicită la Primăria oraşului de reşedinţă cu maxim 45 de zile înainte de data alegerilor.