Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a aprobat un nou decret de siguranţă, care prevede sancţiuni dure împotriva celor care salvează migranţii pe mare, încălcând normele SAR, dar mai ales prin care atribuie Ministerului de Interne şi Direcţiilor Antimafia competenţe care reveneau ministrului Transporturilor şi Procuraturilor, scrie La Repubblica, citată de RADOR.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

Prevederea cuprinde 12 articole, majoritatea dedicate combaterii imigraţiei ilegale, cu norme răsunătoare destinate să împartă în două Consiliul de Miniştri. Primul articol prevede sancţiuni pentru "cei care, în desfăşurarea acţiunilor de salvare în ape internaţionale, nu respectă obligaţiile prevăzute de Convenţiile Internaţionale", prin urmare comportamentele pe care Salvini le atribuie navelor umanitare. Sancţiunile prevăzute sunt de două tipuri: de la 3.500 la 5.500 de euro pentru fiecare străin transportat şi, în cazuri repetate, dacă nava arborează drapelul italian, suspendarea sau revocarea licenței de la 1 la 12 luni.

Articolul numărul 2 modifică Codul navigaţiei. Salvini atribuie Ministerului de Interne competenţe care revin în prezent Ministerului Transporturilor, în special limitarea sau interzicerea tranzitului în apele teritoriale ale navelor, dacă există motive de siguranță și de ordine publică. Și, așa cum este deja scris în directivele emise până acum, Salvini consideră că toate navele care transportă migranții reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

Decretul modifică, de asemenea, codul de procedură penală, extinzându-l chiar și la ipotezele non-agravate de favorizare a imigraţiei ilegale, competența Direcţiei districtuale anti-mafia și reglementarea interceptărilor preventive. De fapt, eliminarea posibilității Procuraturilor de a face investigaţii. Trei milioane de euro sunt alocate pentru angajarea de polițiști străini în operațiuni sub acoperire împotriva organizațiilor de traficanți de ființe umane.

Un alt pachet de norme înăspreşte sancțiunile pentru cei care devastează sau provoacă daune în timpul întâlnirilor în locuri publice și, în același timp, transformă sancțiunile în infracțiuni, cu creșterea ulterioară a pedepselor, acțiunile celor care se opun funcționarilor publici prin orice mijloc de rezistență activ sau pasiv, de la scuturi la bastoane. Modificările la codul penal agravează infracțiunea și, prin urmare, sancțiunile pentru violență, amenințare și rezistență față de un funcționar public, mai ales dacă sunt comise în timpul unor demonstrații într-un loc public. A fost eliminată cauza pentru excluderea pedepsei pentru o particularitate deosebită a faptei.

Articolul 7 este norma deja anunțată drept "spazzaclan" și prevede înființarea unui comisar extraordinar care are sarcina de a realiza un program de intervenții menite să elimine restanțele de condamnare a sentințelor care urmează să fie executate împotriva inculpaților liberi. Sunt prevăzute angajări pe durată determinată cu o durată anuală de 800 de unități.

În fine, ultimul articol prevede angajarea a încă 500 de soldați la Napoli cu ocazia Universiadei. Surse din M5S au comentat: "Salvini acoperă astfel eşecul privind repatrierile". Potrivit altor surse, "există o mare îngrijorare că ministrul de interne ar putea să decidă din ce în ce mai mult pe probleme extremiste".