Republica Moldova a demarat un program inedit pentru șoferii prinși băuți la volan: cei care vor să-și reprimească permisele trebuie să participe într-un program de trei luni cu activități obligatorii la morgă, dar și în spitale, pentru ajutorarea victimelor accidentelor rutiere, scrie presa de peste Prut.

MorgaFoto: pexels.com

Statul moldovean a dat deja start programului de reeducare a şoferilor prinşi beţi la volan, potrivit publika.md. Şase bărbaţi care vor să-şi recapete dreptul de a conduce vehicule au fost joi la morga din Chişinău. Ei au participat la procesul de autopsie şi au spălat cadavrele şi locurile de păstrare a acestora. La acest moment, în total, sunt înrolate 24 de persoane.

Acest program se desfășoară în mai multe localități din R. Moldova. Potrivit agora.md, inițiativa de educare a șoferilor care au fost prinși băuți la volan a demarat în Raionul Nisporeni încă de luna trecută. „La morgă ei vor face curățenie, vor ajuta la transportarea cadavrelor și, totodată, vor avea posibilitatea să vadă la ce poate duce băutura”, a explicat șefa spitalului unde se află morga.

Premierul Pavel Filip a confirmat, joi, pe Facebook, că acest program a fost demarat în toată țara: ”Acesta va dura trei luni, timp în care conducătorii auto reținuți în stare de ebrietate vor mai merge la morgă, în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere și vor lua parte la instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase. Programul costă 4 mii de lei, bani achitați de șoferi, și este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat de Guvern.”

Legea rutieră a devenit foarte dură în R. Moldova începând cu luna decembrie a anului trecut.

Un șofer prins băut la volan rămâne pe loc fără permis, fără a primi o dovadă înlocuitoare, iar dreptul de a conduce este suspendat până ce o instanță de judecată ia o decizie.

Mai mult, în cazul în care conducătorul auto este prins băut la volan, iar concentrația de alcool este mai mare de 0,3 mg/l în aerul expirat, permisul de conducere al acestuia se anulează pe viață.