Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde de către OMV Petrom, se arată într-un document al companiei privind în rezultatele financiare pe primul trimestru din acest an.

Platformă petrolieră offshoreFoto: OMV Petrom

„Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagra dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”, se arată în document.

La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 19, care a modificat Ordonanța de Urgență nr. 114/2018, în urma consultărilor cu jucătorii de pe piață.

„Considerăm că Ordonanța de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ 40 milioane euro”, spune OMV Petrom.

Pe partea de Upstream, compania se așteaptă ca producția să scăda cu aproximativ 5% față de anul anterior, fara a include inițiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural.

Optimizarea portofoliului: concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili. Transferul a nouă zăcăminte marginale către Mazarine Energy România a intrat în vigoare la 1 martie 2019. Procesul de transfer al altor zăcăminte continuă.

Compania planifică forarea a aproximativ 100 de sonde noi și sidetrack-uri și menținerea unui nivel constant de reparații capitale, față de anul anterior.

Investițiile de explorare sunt estimate la circa 400 milioane lei.

Pe partea de Downstream, compania vrea pornirea operațiunilor la depozitul Arad în T2/19, finalizând, astfel, modernizarea rețelei de depozite.

  • Grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze către piața reglementată 12,5 TWh de gaze naturale pentru perioada mai-decembrie 2019 la un preț maxim de 68 lei/Mwh. Estimăm vânzări totale de gaze naturale mai mari decât în 2018.
  • Centrala electrica Brazi trebuie să furnizeze către piața reglementată 1,14 TWh de energie electrică pentru perioada martie-decembrie 2019 la prețul de 259,58 lei/Mwh. Astfel, compania estimează o producție netă de energie electrică mai scăzuta față de 2018.
  • Două săptămâni va fi o oprită centrala Brazi (planificat), în cel de-al doilea trimestru, iar în alte două săptămâni va funcționa la jumătate din capacitate.

În primul trimestru din acest an, profitul net atribuibil acționarilor a scăzut cu 35%, la 1,15 miliarde lei.

"Valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 11% comparativ cu T1/18, susținută de prețuri de piață mai mari ale mărfurilor în lei și de volume mai mari ale vânzărilor de electricitate și produse petroliere, contrabalansate parțial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% și cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)", se arată în document.