La alegerile europene din mai va avea loc o ciocnire între ideile ultra-conservatoare și cele liberale cu privire la ce înseamnă să fii european. Teatrul alegerilor include și o fantasmagorie rusească cu diavoli și violatori pictați în culorile UE, într-o campanie de propagandă pentru subminarea blocului occidental care continuă de ani de zile. Mulți alegători de extrema dreaptă din UE își doresc și o Europă „albă și heterosexuală”, fapt ce se potrivește de minune cu războiul cultural al Rusiei. Însă centrul european își are și el propriile povești convingătoare, iar un anume set de alegători europeni a demonstrat recent că nu sunt chiar atât de ușor de păcălit sau de speriat, potrivit EUObserver, citat de Rador.

Sputnik despre referendumFoto: Captura Sputnik.md

Refuzând momeala

Lăsând poveștile deoparte, realitatea concretă își are și ea propria-i forță. Realitatea contează în Ucraina, unde majoritatea celor din prima linie a frontului nu cred ficțiunile Rusiei, întrucât văd cu ochii lor ce se întâmplă acolo.

Contează și în Rusia, unde Kremlinul deține un monopol aproape deplin asupra presei, dar unde problemele economice au afectat popularitatea lui Putin, în ciuda circului său propagandistic.

Contează și la Soci, un oraș rusesc de pe coasta Mării Negre, acolo unde oamenii știu că „lumea rusească” a lui Putin nu e chiar atât de diferită de societatea din UE, după cum o înfățișează spectacolele de propagandă de tipul celor din Crimeea.

Primarul din Soci pretindea în 2014 că în orașul său nu există nici un homosexual, însă datele privind căutările de pornografie homosexuală provenite din Soci pe site-ul american Pornhub demonstrează „fără urmă de îndoială că în Soci există la fel de mulți homosexuali, sau la fel de mulți oameni interesați de sexul homosexual, pe cât există oriunde altundeva”, a arătat istoricul american Timothy Snyder.

În octombrie, când România a avut un referendum pentru interzicerea căsătoriei homosexuale, românii s-au confruntat și ei cu un coșmar informațional.

Guvernul de dreapta [„dreapta” în limbajul occidental actual presupune o nuanță radicală, între „centru-dreapta” și „extrema dreaptă” - n.trad.] al României, prietenii lui oligarhi, partide de extrema dreaptă, biserica română și niște ONG-uri dubioase, cum ar fi Coaliția pentru Familie, s-au înhăitat toate într-o ligă anti-LGBT.Posturi de televiziune deținute de oligarhi, cum sunt Antena 3 și România TV, au încercat să-i „spele pe creier pe bătrâni în privința valorilor conservatoare”, a declarat Teodora Ion-Rotaru de la Accept, o organizație pro-LGBT din București.Ziarul România Liberă, de exemplu, a publicat articole despre o „nouă ordine mondială homosexuală care cucerește România”, a relatat ea.

Au răsărit de asemenea panouri publicitare care îndemnau la apărarea copiilor români de bărbații homosexuali, în vreme ce presa rusească de limbă română, cum este Sputnik, alături de troli și boți rusești, a amplificat mesajul. Dar, în ciuda tuturor acestora, românii „nu au înhățat momeala” și referendumul a eșuat, a declarat pentru EUobserver Ion-Rotaru. Românii s-au răzvrătit împotriva unor „intrigi organizate de sus”, a afirmat ea.

Trolii și boții rusești i-au „iritat pe oameni”, într-o societate care s-a aflat în spatele Cortinei de Fier și care, din motive istorice, este „circumspectă față de agenda rusească”, a precizat ea.

Exemplul lui Adrian Coman, un cetățean român care și-a câștigat dreptul de a-i fi recunoscută în România căsătoria din Belgia cu un alt bărbat printr-o decizie a curții UE din iunie, a ajutat și ea, a remarcat Ion-Rotaru.

Iar asta nu pentru că românii, conservatori, s-ar fi convertit brusc la valorile liberale, ci pentru că ei, la fel ca și Coman, știau ce le oferă UE la modul concret, a declarat ea.

„Coman nu este decât un alt român care a încercat să-și facă o viață mai bună pentru el în străinătate, într-un mod cu care toată lumea se poate identifica”, a declarat Ion-Rotaru.„Românii se folosesc de UE aproape mai mult decât oricare alt popor în ce privește libera circulație, locurile de muncă și trimiterea de bani acasă”, a adăugat ea. „UE este esențială pentru ca noi să existăm”, a declarat ea. (traducere Rador)