Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a difuzat luni prima înregistrare video cu liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, după cea din 2014 publicată la câteva zile după declararea autointitulatului „califat” în Irak şi Siria, transmit agențiile DPA, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Abu Bakr al-BaghdadiFoto: Captura YouTube

Înregistrarea, difuzată de divizia media a ISIS, Al-Furqan, îl arată pe Al-Baghdadi stând pe jos într-o cameră şi vorbind cu alţi trei militanţi, ale căror feţe sunt blurate.

Potrivit Reuters, în înregistrare, care durează 18 minute, Al-Baghdadi afirmă că ISIS va căuta să răzbune uciderea şi întemniţarea militanţilor săi şi că lupta contra Occidentului este „o lungă bătălie”. La începutul înregistrării apare scrisă o dată anterioară din cursul lunii aprilie. Autenticitatea şi data înregistrării nu au putut fi verificate din surse independente.

Al-Baghdadi declară că „bătălia pentru Baghouz este acum terminată”, o referire la ultima redută a grupării jihadiste, căzută la 23 martie 2019 în estul Siriei.

Vorbind încet şi oprindu-se câteva secunde la jumătatea frazelor, el promite alte acţiuni ale ISIS „după această bătălie”.

Nu este clar locul în care a fost realizată filmarea şi nu există informaţii despre locul exact unde se află în prezent Abu Bakr al-Baghdadi.

Ultimul mesaj atribuit lui Abu Bakr al-Baghdadi era o înregistrare audio difuzată în 2018.

Căderea „califatului” Statului Islamic a fost anunţată la 23 martie, după cucerirea ultimului bastion al jihadiştilor din estul Siriei, la capătul unei ofensive a combatanţilor arabi şi kurzi din Forţele Democratice Siriene, susţinută de o coaliţie condusă de SUA.

Irakul a declarat victoria sa contra ISIS în decembrie 2017. SUA oferă 25 de milioane de dolari pentru capturarea lui Abu Bakr al-Baghdadi.