Guvernul afgan și susținătorii săi internaționali au ucis mai mulți civili în primele trei luni ale anului acesta decât talibanii și alte grupări insurgente, potrivit ONU, citată de Guardian.

Explozie in AfganistanFoto: Captura Youtube.com

Este pentru prima oară în ultimii zece ani, de când ONU strânge aceste date privind victimele civile din Afganistan, când forțele pro-guvernamentale au provocat majoritatea deceselor.

Bilanțul este incriminator mai ales pentru misiunea NATO, responsabilă pentru 146 de morți, un sfert din total. Cele mai multe victime au fost în urma loviturilor aeriene. Forțele guvernamentale au provocat o cincime dintre decese, cele mai multe după raiduri de recunoaștere, potrivit Națiunilor Unite.

Guvernul lui Ashraf Ghani a dat vina pe insurgenți pentru decese spunând că folosesc civili drept scuturi umane: ”Adevăratul motiv pentru numărul de victime civile este faptul că militanții înarmați îi folosesc drept scut și utilizează casele lor drept câmp de luptă”.

În total, 581 de civili au murit și 1.192 au fost răniți în Afganistan între ianuarie și martie, cu 25% mai puțin decât în aceeași perioadă din anul trecut, cel mai redus nivel de după 2013. Potrivit ONU, scăderea numărului de victime se datorează numărului mai mic de atacuri sinucigașe și, posibil, iernii aspre.

Forțele guvernamentale sunt responsabile de 305 civili morți, iar luptătorii anti-guvern de 227. Alte 49 de decese au fost ale celor prinși de schimburile de focuri dintre cele două tabere sau este neclar de cine au fost provocate.