Vineri, 10 mai 2019, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național din București va avea loc premiera unui nou spectacol din cadrul programului 9G la TNB, „De-a baba oarba”, bazat pe textul scriitoarei israeliene Edna Mazia şi regizat de Radu Stoian.

De-a baba oarba, regia Radu StoianFoto: TNB

„De-a baba oarba” este o reinterpretare a titlului „Jocuri în curtea din spate”, una dintre cele jucate piese ale Ednei Mazia. Scris în 1993 și pornind de la un caz real, care a afectat profund societatea israeliană, textul reconstituie drama lui Dvori Manhes, o fată de 14 ani și a unui grup de 4 adolescenți acuzați de viol. Totul pornește de la un joc, însă – „ca în orice joc” – nerespectarea regulilor poate duce oricând la pierderea controlului, având consecințe grave asupra tuturor participanților…

Spectatorului i se propun ambele perspective, cea a apărării și cea a acuzării. Rolurile se inversează, pe rând, victima devinind vinovată și acuzații prezentându-și nevinovăția.

Echipa tânără de creatori explorează, cu intuiție psihologică, teme sensibile, ca abuzul, atât fizic, cât și psihic sau eșecul sistemului juridic. Piesa nu oferă răspunsuri, ci mai degrabă invită spectatorul la reflecţie asupra naturii umane, a înțelegerii celuilalt, a descoperirii adevărului.

„Cazul real ce stă la baza acestui text nu este unul singular, din nefericire, iar știrile de la televizor sau reportajele șocante nu reușesc mereu să transmită un mesaj sau să emoționeze în totalitate. Cred că prin energiile acestui spectacol, prin oglinda pe care teatrul o luminează în fața spectatorilor, vom reuși să aducem la suprafață astfel de abuzuri și să tragem un semnal de alarmă.

Spectacolul se va adresa în primul rând tinerilor, pe care sperăm să-i aducem în sălile de teatru pentru a înțelege că jocurile copilăriei au repercusiuni în viitor, că ceea ce învățăm în copilărie rămâne valabil și de-a lungul vieții de adult”. (Radu Stoian, regizor)

De-a baba oarba

(După „Jocuri în curtea din spate”) de Edna Mazia

Traducerea: Ada Maria Ichim

Distribuția:

Alexandra Spătaru – Dvori Manhes / Procuroarea

Radu Stoian – Asaf Saharov / Avocat

Florin Crăciun – Sela Borohov / Avocat

Adrian Georgescu – Gidi Betser / Avocat

Adrian Loghin – Shmulik Kuper / Avocat

Regia: Radu Stoian

Coregrafia şi asistenţa de regie: Teodora Budescu

Concept scenografic: Samuel Mihailovici

Compoziție muzicală: Aurel Ciucur

Light design: Cristian Ciopată

Sunet: Daniel Octavian Nae

Regie de scenă: Daniel Buglea