Facebook a blocat, joi, un cont anonim folosit de membri PSD și prieteni ai acestora pentru o campanie de fake news împotriva cercetătorului Cristian Presură. Secvențe dintr-un interviu acordat de acesta HotNews.ro erau decupate din context și asociate cu imagini ce sugerau asocieri politice ale lui Presură.

Cristian PresuraFoto: Hotnews

Campania a avut loc după ce cercetătorul a luat poziție în urma deciziei guvernului de a sărbători succese înregistrate de români la Salonul de la Geneva, despre care el și alți cercetători au atras atenția că este un eveniment unde premiile sunt cumpărate.

De asemenea, campania a apărut în condițiile în care însuși ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, l-a criticat pe Facebook pe cercetător, despre care a comentat, între altele: "Cercetătorul vieții, dacă este atât de genial cum scriu ziarele lui Cioloș, ar fi trebuit să ne spună de ce n-a mai publicat mare lucru de prin 2003, an în care și-a susținut teza de doctorat, cu excepția cărții de fizică pentru Moș Crăciun ?"

În secvența distribuită de susținători PSD, e scos din context pasajul în care cercetătorul vorbește despre o presupusă lipsă de diferențe între un copil și un laptop. Dacă în dialogul din interviul HotNews.ro reiese clar că este vorba despre o descriere a ateismului, în pasajul distribuit se sugerează în mod intenționat că cercetătorul ar crede că nu e nicio deosebire între un copil și un laptop.

Clipul distribuit de susținători PSD și blocat acum de Facebook, pe contul inițial de pe care a început să fie distribuit, asocia ideile lui Presură cu politica platformei lui Dacian Cioloș.