Denunțătorul lui Bogdan Olteanu, Adrian Ionuț Eftimie, a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de alte patru persoane care controlau Grupul editorilor și difuzorilor de presă, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, evaziune fiscală, și spălare a banilor.

Ionut Adrian Eftimie, in centruFoto: ReportingProject.net

Adrian Ionuț Efitmie este cel care ar fi intermediat transferul banilor de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la Bogdan Olteanu, pe atunci președinte al Camerei Deputaților, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, dosar în care Olteanu este judecat pentru trafi de influență.

Potrivit unui comunicat, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, în data de 13 martie, pe inculpații Ifteni Ion, Spiridon Liliana Mihaela, Dorobanțu Alexandru Nicolae, Eftimie Ionuț Adrian și Kiss Laszlo Gyorgy. Procurorii în acuză că, în perioada 2009-2010, persoanele care au controlat în fapt societățile GRUPUL EDITORILOR ŞI DIFUZORILOR DE PRESĂ SA (SC GEDP SA), SC WOLF TANARG DISTRIBUŢIE SRL și persoana juridică nerezidentă IN CAPITAL PARTNERS LTD (cu sediul stabilit în Seychelles şi conturi bancare deschise în Cipru), au constituit un grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea în cursul anului 2010, grup structurat care a fost sprijinit și de alte persoane, membrii acestuia acționând în mod coordonat, prin contribuții permanente sau periodice, în scopul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, evaziune fiscală și de spălare a banilor.

”Persoanele care au constituit grupul infracțional, cât și cele aflate pe palierul de sprijinire, au avut roluri prestabilite de liderii acestuia, asigurând înfiinţarea şi punerea la dispoziţia grupului de societăţi nerezidente offshore, cât şi rezidente, prin implicarea directă în activitatea acestor societăţi, organizarea evidenţelor contabile pentru a crea aparenţa că activitatea economică a entităţilor respective este una legală şi prin oferirea de consultanţă în scheme infracţionale, cunoscând scopurile urmărite de membrii grupului, iar în cadrul circuitelor financiare, reciclarea produsului infracţional, respectiv a sumelor de bani însuşite din patrimoniul SC GEDP SA, în scopul ascunderii sau a disimulării provenienței ilicite a acestora”, se arată în comunicatul DIICOT.

Ionuț Adrian Eftimie a fost deja condamnat la șase ani și patru luni închisoare în dosarul Petromservice, în care a fost condamnat și Sorin Ovidiu Vântu alături de sindicalistul Liviu Luca. Potrivit publicației proarges.ro, Adrian Eftime este fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să administreze Realitatea Media.

În 2016, Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost transferați de Ionuț Adrian Eftimie.

"Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, transmitea DNA.