Ofițerul angajat al Academiei de Poliție care ar fi amenințat-o pe Emilia Șercan a fost plasat sub control judiciar. Potrivit DNA, el i-a trimis jurnalistei mai multe mesaje în care a amenințat că o va ucide dacă nu va înceta investigarea modului în care mai multe persoane din cadrul școlii doctorale a Academiei de Poliție "Al. I. Cuza" au obținut titlul de doctor.

Emilia SercanFoto: Facebook - Departamentul de Jurnalism FSPAC UBB

DNA anunță, printr-un comunicat de presă, că procurorii au început urmărirea penală și l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe Adrian Gheorghe Bărbulescu, ofițer de poliție la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza”, pentru infracțiunea de șantaj.

Potrivit procurorilor DNA, în seara de 15 aprilie i-a transmis jurnalistei, la numărul de telefon al acesteia, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje prin Facebook Messenger), pentru a o constrânge să înceteze investigarea modului în care mai multe persoane din cadrul școlii doctorale a Academiei de Poliție au obținut titlul de doctor.

"Inculpatul a amenințat-o pe jurnalistă că, că în caz contrar, aceasta va suferi acte de violență și îi va fi suprimată viața", afirmă procurorii.

DNA mai precizează că cercetarea în acest caz a fost inițiată de Poliția Capitalei, sub supravegherea unei alte unități de parchet (Parchetul Judecătoriei sector 4), iar după identificarea suspectului dosarul a fost preluat de DNA dată fiind funcția pe care acesta o deține, respectiv ofițer de poliție (persoană care exercită o funcție publică în cadrul unei instituții).

Surse judiciare declarau, miercuri, pentru HotNews.ro, că ofițerul suspectat în acest caz este Adrian George Bărbulescu, în vârstă de 23 de ani, angajat al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza". El a fost prins în Slatina și adus la București, fiind audiat toată noaptea.

"A fost identificată persoana care m-a amenințat cu moartea. Este un ofițer de poliție, angajat al Academiei de Poliție. Sunt într-o evidentă stare de consternare. Un ofițer de poliție, pus să apere legea, amenință cu moarte un ziarist de investigație. Este inimaginabil așa ceva! Sper că de data asta va exista puțină onoare prin structurile de conducere ale Academiei de Poliție", a fost prima reacție a Emiliei Șercan.

În 17 aprilie, jurnalista Emilia Șercan a anunțat, pe Facebook că a primit amenințări cu moartea. Șercan, cea care în ultimii ani și-a făcut un renume din anchetele privind plagiatele în rândul înalților demnitari și al conducerii unor instituții de invățământ, cel mai recent la Academia de Poliție, scria: "Conținutul mesajului sugerează că amenințarea este legată de subiectele la care lucrez acum." Ea spunea că a depus plângere la Poliția Capitalei și că ministrul de Interne și șeful IGPR au fost informați despre aceste amenințări.

În fragmentul din mesajul de amenințare pe care l-a redat pe Facebook scria: "Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai in desfășurare... dacă nu vrei sa urmeze calvarul. Vrei sa ajungi (...)". Continuarea e cenzurată, spune Șercan, "pentru a-i proteja pe cei dragi mie".

Precedentele mesaje pe Facebook ale Emiliei Șercan se refereau la piedicile pe care Academia de Poliție i le ridică în încercările sale de a cerceta cazuri de plagiat la această instituție.