​Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a anunțat miercuri, într-o conferință la Palatul Victoria, lansarea unui nou număr unic. 'Din data de 2 mai vom lansa prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) un număr unic - 1911, apelabil din toate rețelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice și instituții publice, oferindu-li-se prin call-center, o asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere.", a spus acesta. Vezi în articol cum motivează ministrul lansarea acestui număr unic.

Guvernul anunta un nou numar unicFoto: Captura YouTube

VIDEO Ministrul a descris contextul în care are loc lansarea acestui nou serviciu guvernamental, astfel:

  • "Se estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de 5 ori din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăși securitatea internă a UE. În Europa, peste 50% din cetățeni se consideră neinformați privind amenințările cibernetice, iar circa 70% din intreprinderi au cunoștințe minime privind aceste riscuri.
  • În România educația digitală în domeniul securității informațiilor continuă să fie deficitară. Majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,6%, se referă la sisteme informatice vulberabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situație influențată și de nivelul scăzut al abilităților digitale individuale. Astfel, reacția rapidă la astfel de incidente, precum și diseminarea informației către public este vitală pentru limitarea pagubelor și protejarea utilizatorilor.
  • În anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, cât și țintă, riscul fiind evaluat la nivel mediu, dar tendința este în creștere.
  • Prin acest nou serviciu guvernamental, încurajăm în mod special notificarea informațiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetățenilor, care sunt afectați de campanii malițioase specifice, și aici pot să enumăr tipuri de scam-uri precum: precum phishing, frauda care afectează utilizatorii din România, vishing, fraudă cu siuport tehnic fals, fraude cu vouchere, fraude cu bilete de avion, cu efecte negative în plan economic dar și in plan personal pentru fiecare dintre noi."