Senatorul PSD Robert Cazanciuc spune că referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, este un demers pur electoral, care nu ar avea legătură cu problemele reale ale românilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

”E în aceeași notă neserioasă în care președintele României nu este preocupat în mod real de problemele românilor, ci de o agendă electorală a USR-ului mai degrabă decât a PNL-ului care văd că îl susține necondiționat. Suntem de acord cu referendumul, o să mergem la referendum, o să vedem ce vor vrea românii în urma acestui referendum. Dacă o citez pe colega mea senatoare Alina Gorghiu referendumul e aproape inutil, pentru că nu o să aibă consecințe”, a declarat Cazanciuc, fost ministru al justiției în Cabinetul Ponta.

El a mai susținut că președintele Iohannis ar fi încălcat recomandările Comisiei de la Veneția potrivit cărora referendumul nu ar trebui să aibă loc în aceeași zi cu alegeri. ”Nu cred că acest demers al președintelui este în sensul revizuirii Constituției pentru că este un demers pur electoral, întrebările sunt venite după doi ani de zile. Putea să facă mai demult dacă era cu adevărat interesta de bunul mers al justiției. Putea să invite membrii Comisiei speciale la Cotroceni să discute lucruri, nu era nevoie să facă acest referendum în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția. Spune foarte clar Comisia de la Veneția -nu amestecați două tipuri de scrutin. Avem referendum și alegeri europarlamentare”, a mai spus el.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, prin intermediul purtătorului de cuvânt, cele două întrebări pentru referendumul pe justiție din 26 mai. Românii sunt chemați să răspunde cu "Da" sau "Nu": Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție? Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, corelat cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la Curtea Constituțională?