Uniunea Europeană a acuzat joi Rusia că ”exacerbează” tensiunile cu Kievul, după anunțul Moscovei că simplifică procedura de obținere a pașapoartelor rusești locuitorilor din estul Ucrainei, relatează AFP.

Federica MogheriniFoto: Flickr

”Așteptăm ca Rusia să nu ia acțiuni contrare acordurilor de la Minsk și să împiedice reîntregirea totală” a zonelor controlate de sepratiști, a avertizat un comunicat al UE.

”Toate părțile trebuie să își îndeplinească total angajamentele luate sub acordurile de la Minsk”, adaugă textul.

Anunțul decretului, imediat după alegerile prezidențiale, ”arată intenția Rusiei să destabilizeze și mai mult Ucraina și să exacerbeze conflictul”, a spus șefa diplomației europene Federica Mogherini, în Parlamentul European.

Volodimir Zelenski, ales duminică noul președinte al Ucrainei, a cerut întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor naționalitatea rusă.

Măsura anunțată de Putin este denunțată de noul președinte al Kievului ca fiind ”o lovitură de cuțit în spate”.

”Ucraina se bazează pe sprijinul comunității internaționale (...) și pe întărirea presiunii diplomatice și a sancțiunilor împotriva Rusiei”, a spus Zelenski.

Vladimir Putin a declarat miercuri că este inacceptabil faptul că rezidenții din regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, nu au niciun fel de drepturi, însă a susținut că nu dorește să-i creeze probleme noului președinte de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Potrivit decretului publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk și Luhansk, unde un război între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene a făcut aproape 13.000 de victime în cinci ani, să primească pașaport rusesc.