Președintele filipinez Rodrigo Duterte susține că este pregătit să "declare război" Canadei din cauza containerelor de gunoi abandonate de o firmă privată canadiană în porturile locale filipineze, potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 100 de containere cu deșeuri au fost expediate din Canada în Filipine în anii 2013 și 2014. Cele mai multe dintre acestea se află încă în porturi, stârnind reacțiile activiștilor pentru mediu. Autoritățile filipineze susțin că o firmă privată a declarat în mod fals că aceste pachete conțin fragmente de plastic reciclabil și au cerut statului canadian să le ia înapoi.

"Voi declara război împotriva lor. Îi voi spune Canadei că gunoiul ei e pe drum. Organizați o primire grandioasă. Mâncați-l dacă vreți. Gunoiul e în drum spre casă", a declarat Duterte într-o întâlnire televizată cu autoritățile locale.

Ambasada canadiană din Manila a emis o declarație miercuri, prin care transimte faptul că statul canadian se angajează să colaboreze cu guvernul filipinez pentru a rezolva problema.

Această dispută a afectat profund relația dintre cele două state. În 2016, un judecător din Filipine a hotărât că statul canadian este obligat să ia înapoi cele 1.300 de tone de deșeuri.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a spus în 2017 că legislația statului împiedică primirea înapoi în țară a resturilor. Între timp, aceste bariere legale au fost revizuite, permițând, teoretic, intervenția guvernului.