Vladimir Putin a declarat miercuri că este inacceptabil faptul că rezidenții din regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, nu au niciun fel de drepturi, însă a susținut că nu dorește să-i creeze probleme noului președinte de la Kiev, Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Afirmația sa vine în contextul în care, în cursul zilei de miercuri, președintele rus a semnat un decret pentru simplificarea procedurii de obținere a pașaportului rusesc de către rezidenții din regiunile controlate de separatiși, Donețk și Luhansk. Kievul a condamnat decizia.

”Nu avem niciun fel de dorință să creăm probleme pentru noul leadership din Ucraina„, a susținut Putin, explicând decizia referitoare la decret.

Locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor naționalitatea rusă în virtutea unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin, la câteva zile după alegerea noului președintel ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit decretului publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk și Luhansk, unde un război între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene a făcut aproape 13.000 de victime în cinci ani, să primească pașaport rusesc.

Doar locuitorii ”anumitor părți” din două regiuni sunt vizați de acest decret, fără să ofere mai multe detalii, dar este clar că e vorba de Donețk și Luhansk, regiuni rebele pro-ruse care sunt dincolo de controlul Ucrainei.