Eugen Nicolicea, propus de PSD pentru funcția de ministru al Justiției, a declarat că președintele Klaus Iohannis continuă să încalce Constituția, prin refuzul remanierii. Social-democratul a adăugat că o restructurare guvernamentală nu se face când e vorba de un conflict juridic constituțional, scrie Mediafax.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

„Restructurările nu se fac pentru rezolvarea conflictelor juridice de natură constituțională. Pentru acest motiv nu (ar trebui să facă PSD restructurare guvernamentală - n.r.). După cum ați văzut, domnul președinte nu e prima dată când încalcă deciziile CCR. A făcut-o bine. Punct. A încălcat ultima decizie a CCR. Pentru că a mai refuzat și altădată și și-a permis să încalce în continuare Constituția”, a declarat Eugen Nicolicea, miercuri, la Parlament.

Deputatul PSD a precizat că nu a avut discuții cu Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă, după refuzul lui Klaus Iohannis cu privire la remanierea guvernamentală.

El a mai spus că premierul a respectat Constituția când a trimis propunerile de interimari.

„Doamna premier a respectat Cosntituția. Era un drept constituțional de a numi interimar. Numirea unui interimar înseamnă ca practic cei care și-au dat demisia nu își mai continuă activitatea”, a afirmat Nicolicea.

Deputatul PSD a precizat că cei care au dreptul să sesizeze CCR ar trebui să decidă dacă este necesară o sesizare în această situație.

Întrebat ce opinie are despre declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care spunea că persoanele propuse pentru ministere nu au ținuta necesară pentru ocuparea funcției, Eugen Nicolicea a răspuns: „Nu am auzit așa ceva. Când a spus așa ceva? Nu a spus așa ceva. Pentru că a mai refuzat și altădată și și-a permis să încalce în continuare Constituția. Ultima decizie a Curții cu privire la conflictul juridic de natură constituțională privind remanierea miniștrilor”.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis marți seară președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire ca miniștri interimar a Anei Birchall la Justiție, a lui Eugen Teodorovici la Fonduri Europene și a lui Radu Oprea la Românii de Pretutindeni.

Anterior, șeful statului a declarat că nu este de acord cu remanierea și că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină cu alte propuneri sau cu miniștri interimar, propunerile considerându-le nepotrivite.

„Deci persoanele pur și simplu nu sunt pregătite, nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste poziții. Mai mult...”, a afirmat Iohannis.