Teroriștii care au atacat cu bombe în Sri Lanka omorând 321 de persoane (cel puțin) și rănind alte 500, au ales Liturghia Paștelui pentru atacurile lor. Cea mai sfântă ceremonie, în "ziua" prin excelență a fiecărui creștin din lume, scrie Panorama, citat de Radar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Au lovit când bisericile erau arhipline, au lovit în timp ce se sărbătorea învierea lui Hristos. Nu e o întâmplare. Dacă ar fi detonat aceleași bombe pe un stadion, într-o gară la ora de vârf, sau poate în mijlocul unei petreceri, ar fi făcut şi mai multe victime.

Numai că acesta nu era scopul lor. În ziua în care acești teroriști nu mai au o matrice, iar bombele nu sunt revendicate, singurul lucru sigur care rămâne este că au vrut să lovească și să-i ucidă pe creștini în numele unui "Război Sfânt" care continuă de zeci de ani în diferite părți din lume şi despre care nimeni nu vorbește. Cine știe de ce.

Desigur, distanța dintre aceste episoade ne face să nu ne implicăm total, însă acest lucru nu trebuie să ne distragă de la realitate. În fiecare zi, creștinii sunt uciși în Africa, sau în Asia. Iar noi ne prefacem că nu vedem.

Există persoane care pun bombe într-o biserică în ziua de Paște; mai există alții care se bucură pe internet în timp ce Notre Dame arde ("în numele lui Allah"). Însă noi nu putem spune lucrurile astea. Sau, cine încearcă să o facă, este catalogat drept un "rasist" care alimentează "un climat periculos de ură''....

Ar fi timpul să încetăm să mai tăcem și să relatăm lucrurile așa cum sunt ele.

Cu aceeaşi claritate cu care, de exemplu, am spus despre omul care a făcut un masacru într-o moschee din Christchurch, în Noua Zeelandă, că era: alb, xenofob, de dreapta și rasist.

Dacă măcar vrem să ne apărăm în acest "Război Sfânt", atunci poate că ar trebui să începem să-i descriem cu toate adjectivele cazului pe cei care ne ucid.

Ps. Actualizare. ISIS tocmai și-a asumat responsabilitatea atacurilor. Ne pare rău pentru cei care acum vor trebui să folosească adjectivul islamici ..