Administrația Trump intenționează să suspende sau să limiteze accesul în SUA pentru indivizii din țările care au o rată mare de nerespectare a perioadei impuse de viza pe termen scurt, relatează AP News.

migranti din America CentralaFoto: Captura video

Într-o notă semnată luni, Trump dă directive în legătură cu găsirea unor noi metode pentru a reduce la minim numărul de cazuri în care oamenii stau în țară mai mult decât le permite viza de afaceri sau cea turistică. Această mișcare se pare că face parte dintr-o strategie care se concentrează pe problema imigrației, care va fi folosită pentru campania electorală din 2020.

De asemenea, administrația plănuiește să stabilească o "garanție de intrare", ceea ce presupune că oamenii vor plăti o taxă la trecerea graniței, iar suma respectivă le va fi înapoiată la plecare.

"Avem legi care trebuie respectate pentru ca americanii să fie în siguranță și pentru ca integritatea sistemului să fie protejată, într-un loc unde mlioane de oameni așteaptă la coadă să vină, în căutarea visului american", a declarat Trump.

Numărul de oameni care încalcă perioada de ședere este mai mare decât cel al persoanelor care trec granița ilegal, conform datelor oferite de Centrul pentru Studii de Migrație. Printre țările cu rate mari de încălcare a perioadei de ședere se află Chad, Djibouti, Liberia, Benin și Burkina Faso.

Notificarea acordă un termen de 120 de zile secretarilor de stat și securității interne să vină cu recomandări legate de acest plan. ​