Statele Unite au înăsprit luni campania de "presiune maximală" asupra Iranului, anulând derogările care permiteau Teheranului să vândă petrol către opt țări, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Donald Trump intenționează astfel să "aducă la zero exporturile" de petrol iranian și să "priveze regimul de principala sa sursă de venituri", a anunțat Casa Albă.

Începând din 2 mai, China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia și Grecia vor trebui să stopeze orice astfel de achiziție. Măsura se anunță deosebit de delicată pentru India, aliat strategic al Statelor Unite și al treilea importator mondial de petrol, unde circa 10% din importuri provin din Iran.

"Dacă nu respectați acest lucru, vor exista sancțiuni" americane, a avertizat șeful diplomației americane, Mike Pompeo.

După ce s-a retras în urmă cu un an din acordul internațional din 2015 care viza să împiedice Teheranul să obțină arma atomică, considerat prea relaxat de Donald Trump, Washingtonul a restabilit în noiembrie sancțiuni economice dure împotriva Iranului. Aceste sancțiuni au fost însoțite de amenințarea cu măsuri punitive față de țările care vor continua comerțul cu Iranul.

Statele Unite au stabilit tot atunci o serie de derogări, timp de 6 luni, apreciind că piața mondială nu putea suporta o anulare atât de bruscă a exporturilor de petrol iranian.

Riadul va stabiliza piețele

"Statele Unite, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, trei dintre cei mai mari producători de energie din lume, cu prietenii și aliații noștri, se angajează să procedeze astfel încât piața mondială a petrolului să rămână suficient de aprovizionată", a afirmat luni Casa Albă.

Guvernul saudit s-a declarat imediat pregătit să "stabilizeze" piața, unde cotația a crescut sensibil imediat ce au apărut informațiile privind anularea derogărilor americane.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, un aliat fidel al lui Donald Trump, a salutat o decizie "de o importanță capitală pentru întărirea presiunii asupra regimului terorist iranian".

Decizia de luni vine la două săptămâni după un alt anunț simbolic: înscrierea Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii islamice, pe lista neagră americană a "organizațiilor teroriste externe".

Campania de "presiune maximală" împotriva Iranului vizează, potrivit Washingtonului, stoparea "activităților destabilizatoare" ale Teheranului în Orientul Mijlociu, în special în Liban, prin intermediul mișcării șiite Hezbollah, în Yemen, prin intermediul rebelilor Houthis și în Siria prin susținerea regimului lui Bashar al-Assad.

Administrația Trump estimează în prezent că Iranul începe să ducă lipsuri de fonduri pentru a-și susține unii aliați, precum Hezbollahul libanez.