Volodimir Zelenski a fost ales noul președinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, potrivit exit-poll-ului, relatează AFP. Actorul de comedie, un novice în politică, îl învinge astfel pe Petro Poroșenko, în al doilea tur al scrutinului.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 20.36: Președintele Poroșenko, învins, și-a felicitat adversarul, subliniind că nu va pleca din politică.

”Accept această decizie. Îmi părăsesc funcțiile, dar vreau să subliniez cu fermitate: nu voi pleca din politică”, a spus Poroșenko.

Zelensky, le-a promis, duminică, ucrainenilor că nu-i va ”dezamăgi niciodată”.

20.10: Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul National, actorul de comedie Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a obţinut 73,2% din voturi, iar Petro Poroşenko, 25,3%, informează Ukrinform.

Un alt sondaj, efectuat de Institutul TSN, îl creditează pe Volodimir Zelenski cu 72,3%, iar pe Petro Poroşenko cu 27,3%.

Conform proiecţiilor realizate de posturile 112+NewsOne, Volodimir Zelenski a obţinut 73,7% din voturi, iar Petro Poroşenko, 26,3%.

UPDATE 20.05: Secțiile de vot din Ucraina s-au închis.

Zelensky ar fi acumulat 71,8 la sută din voturi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, iar actualul șef al statului, Petro Poroșenko, 28, 2 la sută din voturi, potrivit exit-poll-ului de la ora 12:00, realizat de compania New Image Marketing Group, transmite RIA Novosti.

Potrivit NIMG, în sudul Ucrainei 73,4 la sută au votat pentru Zelenski, iar pentru Poroşenko – 26,6 la sută, în partea de Est a ţării – 88,8 la sută şi 11,2 la sută, în partea de Vest – 55,6 la sută şi 44,4 la sută, în centrul ţării – 72,9 la sută şi 27,1 la sută.

Cei doi contracandidați votând alături de soțiile lor:

Confruntată cu un conflict militar cu Rusia, rămasă fără Crimeea, cu probleme economice serioase și scandaluri de corupție,Ucraina se pregătește de luni să treacă de la epoca ”regelui ciocolatei” la cea a actorului care nu știe mai nimic despre guvernare.

”Sunt 90% șanse ca Zelenski să fie un dezastru, dar voi vota pentru el oricum”, spune Alyona Sych, o asistentă în vârstă de 36 de ani, citată de The Guardian. “Știu că actualul președinte este un dezastru 100% (Petro Poroșenko), așa că optez pentru cele 10% șanse ca lucrurile să se schimbe”, mai comentează ea.

Politico scrie că adevăratul câștigător ar putea fi Vladimir Putin, la finalul unei campanii în care actorul Zelenski pare să fi fost confundat cu personajul pe care îl interpretează în serialul TV, în care un profesor se luptă cu sistemul și devine președinte, Putin însuși calficând totul drept o farsă.

De fapt, notează Politico, lui Putin îi este indiferent cine va câștiga. De la anexarea Crimeii și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei, obiectivul său a fost destabilizarea vecinului de la vest, transformarea lui într-un stat disfuncțional. Iar ultima campanie prezidențială indică faptul că planul său ar fi reușit.

Contrar unor temeri exprimate de unele voci occidentale, Zelenski, vorbitor de limbă rusă, nu este omul Kremlinului. Ucraina nu va declara iubire Rusiei a doua zi după alegerea sa, nu va renunța la Crimeea sau la teritoriile din est revendicate de separatiști, nu va abandona orientarea pro-europeană, care este prevăzută în Constituție și are suportul majorității populației. Însă, nu este mai puțin adevărat că Zelenski nu este ceea ce mulți alegători cred că este. De fapt, dincolo de personajul tv, Zelenski este o necunoscută.

În timpul campaniei, Zelenski a promis că va salva Ucraina de oligarhii corupți și va smulge economia de sub influența acestora, el însuși fiind produsul unui canal Tv controlat de Ihor Kolomoisky, unul dintre cei mai puternici oligarhi, a cărui avere se întinde de la active bancare la mass media. Kolomoisky trăiește în exil, în Israel, încă din 2016, de teama persecuțiilor la care ar fi supus la Kiev. Oligarhul îl susține, evident, pe Zelenski, fiind așteptat să se întoarcă în țară după victoria acestuia.

Viktor Medvedchuk, o figură importantă a politicii pro-ruse din Ucraina, a subliniat că dacă Volodomir Zelenski ar prelua președinția ar putea recâștiga controlul asupra estului țării controlată de separatiști în câteva luni și să obțină combustibil ieftin și investiții majore din partea Rusiei, dacă încheie un acord cu Moscova.

Acesta a spus că Kremlinul este nerăbdător să afle mai multe despre Zelenski, un actor de comedie de 41 de ani care nu are niciun fel de experiență politică, pentru a înțelege dacă este cineva cu care pot încheia un acord, ceea ce nu s-a putut face cu președintele în funcție Petro Poroșenko, pe care sondajele îl dau învins de Zelenski.

”La Moscova nu există așteptări”, a spus el. ”Vor să vadă ce se întâmplă după aceea, cine va fi în anturajul său (al lui Zelenski), ce va face și cu cine”, a spus Medvedchuk.

Kremlinul s-a pronunțat împotriva ”partidului războiului”, referindu-se la partidul actualului președinte Petro Poroșenko, întrezărindu-se o preferință pentru Zelenski, fără a comenta ceva direct.

”Desigur că nu vrem să vedem partidul războiului la comandă în Ucraina ci un partid care caută o soluționare treptată și reală a situației din sud-estul Ucrainei pe baza acordurilor existente”, declara acum aproximativ jumătate de lună purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în contextul în care armata ucraineană și separatiștii pro-ruși se luptă de cinci ani în estul Ucrainei.