Acționarii OMV Petrom au aprobat vineri bugetul pe 2019, care prevede pentru acest an investiții de 4,17 miliarde de lei. Acționarii au mai aprobat Distribuția de dividende aferente anului 2018, în valoare totală de aproximativ 1,53 miliarde de lei.

OMV PetromFoto: Facebook/ OMV Petrom

Mare parte din suma alocată pentru investiții, circa 3,42 miliarde de lei (82% din bugetul total), este pentru segmentul Upstream, iar 551 milioane de lei sunt pentru Downstream Oil, susține compania.

Investițiile în Upstream vor compensa parțial declinul natural al producției cauzat de maturitatea zăcămintelor. Producția de țiței și gaze din România, excluzând inițiativele noi de optimizare a portofoliului, sunt estimate să scadă cu 4% în 2019 față de 2018.

Bugetul pentru 2019 a fost realizat pe baza unui preț mediu al țițeiului Brent de 70 USD/bep.

”Bugetul de investiții de 4,17 miliarde de lei pentru 2019 reprezintă sume care se vor duce, în marea majoritate, în economia României. OMV Petrom este un jucător important în mediul economic: furnizează energia necesară pentru milioane de români și mii de afaceri locale, contribuie la dezvoltarea business-ului și asigură mii de locuri de muncă pentru români”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat, de asemenea, propunerea Directoratului de a distribui dividende de 0,027 lei/acțiune pentru anul financiar 2018, în creștere cu 35% față de anul precedent.

Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la aproximativ 1,53 miliarde de lei, reprezentând 38% din profitul net al grupului atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. pentru anul 2018. Peste 315 milioane de lei vor merge către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,639% din acțiunile OMV Petrom S.A.