Un alegător din India și-a tăiat degetul după ce și-a dat seama că a votat din greșeală cu partidul de guvernământ, relatează BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un video devenit viral, Pawan Kumar spune că a sfârșit prin a vota din greșeală cu partidul de guvernământ Bharatiya Janata (BJP), deși intenționa să opteze pentru un partid regional.

Bărbatul povestește că a fost indus în eroare de numeroasele simboluri afișate de dispozitivul de votare.

Pentru a evita votul multiplu, indexul alegătorilor este marcat cu o cerneală greu de șters. Bărbatul a votat joi în regiunea din nordul Indiei, aceasta fiind a doua etapă a alegerilor-maraton din India, care durează șase săptămâni.

"Am vrut să votez pentru elefant, dar, din greșeală, am votat floarea”, a povestit Kumar, referindu-se la simbolurile electorale care sunt afișate în dreptul candidaților.

Simbolurile electorale sunt extrem de importante în alegerile din India pentru că ele sunt mai ușor de identificat, în condițiile în care foarte mulți votanți sunt analfabeți. Pe de altă parte, există foarte mute partide și alianțe regionale care generează confuzie în rândul electoratului.

Cel mai amplu proces electoral a început pe 11 aprilie în India, 900 de milioane de alegători fiind așteptați la urne. Aproximativ 266 de milioane de cetățeni cu drept de vot sunt analfabeți.