Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus marți că ”visul” rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană nu a murit și a făcut un apel la politicieni să nu provoace un Brexit brusc doar pentru că au obosit din cauza negocierilor interminabile.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În acest moment istoric dificil, avem nevoie de visători și de vise. Nu putem ceda fatalismului. Cel puțin eu nu voi înceta să visez la o Europă mai bună și mai unită", a spus Tusk, în Parlamentul European, potrivit Reuters.

Prezent în Parlamentul European pentru a prezenta o sinteză a summit-ului european de săptămâna trecută, în care liderii UE au decis o amânarea a Brexit-ului până la 31 octombrie, Tusk a precizat că răspunde astfel unui lider național care a spus recent că visătorii nu trebuie să creadă că Brexit-ul poate fi anulat.

Nu e clar la ce lider s-a referit Tusk, însă președintele francez Emmanuel Macron s-a evidențiat la ultimul Consiliu european ca fiind cel care a insistat ca Marii Britanii să i se acorde doar o amânare de câteva săptămâni și nu un răgaz de 6 luni de zile.

Tusk a spus: "Știu că, de ambele părți ale canalului, toată lumea, inclusiv eu, este epuizată din cauza Brexit, ceea ce este de înțeles. Totuși, asta nu este o scuză pentru a spune: hai să terminăm odată cu asta, doar pentru că suntem obosiți".