​Viorica Dăncilă încearcă să iasă de sub tutela Ancăi Alexandrescu, cerberul trimis de Liviu Dragnea la Palatul Victoria pentru a sufoca, din faşă, orice gând de răzvrătire al premierului, scrie duminică „Adevărul”, citând surse politice. Potrivit ziarului citat, tensiunile dintre Dăncilă şi garda sa impusă de Dragnea vin în contextul în care premierul refuză să adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar salva pe liderul PSD de emoţiile unei noi condamnări.

Anca AlexandrescuFoto: Agerpres

„Adevărul” notează că, încă din ziua în care a fost învestită ca prim-ministru, Viorica Dăncilă a ascultat cu sfinţenie de Anca Alexandrescu, percepută ca extensie a liderului PSD. Dar că, după 14 luni în care activitatea sa a fost controlată total de Anca Alexandrescu - „gardianul“ instalat de Liviu Dragnea la Guvern, cu un mandat clar: să împiedice orice încercare de revoltă a premierului, ca urmare a disputelor provocate de Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose - premierul Viorica Dăncilă dă semne că şi-ar putea câştiga independenţa politică.

„Adevărul” menționează spre exemplu că săptămâna trecută, la şedinţa de miercuri a Guvernului, Anca Alexandrescu a dispărut subit din clădirea Executivului; nu a mai apărut nici în cadru, nici în clădire, dar şi-a făcut apariţia, câteva ore mai târziu, într-o localitate din Giurgiu, alături de Liviu Dragnea.

Surse din Guvern susţin că mai mulţi miniştri s-au plâns că Anca Alexandrescu le blochează întâlnirile cu premierul Viorica Dăncilă. Şi nu doar miniştrii. „Primari, şefi de Consilii Judeţene sau diverşi funcţionari pur şi simplu n-au fost primiţi la Guvern pentru că aşa a hotărât Anca Alexandrescu, fără să se consulte cu Viorica Dăncilă. Premierul a primit apoi critici de la oameni din partid fără să ştie motivul“, susţin sursele citate.

De asemenea, premierul o suspectează pe Anca Alexandrescu că i-ar fi inserat în mod intenţionat greşeli în discursuri tocmai pentru a-i distruge imaginea, astfel încât să nu devină o ameninţare pentru Liviu Dragnea, mai relatează „Adevărul”.

Anca Alexandrescu este fiica jurnalistului Horia Alexandrescu. La începutul anilor 2000, a fost consiliera premierului Adrian Năstase, apoi a trecut în echipa fostului primar general Sorin Oprescu. S-a întors la Palatul Victoria alături de premierul Victor Ponta, ca să ajungă ulterior în tabăra lui Liviu Dragnea.