Instanța supremă a decis miercuri seară ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, ceea ce înseamnă și ridicarea interdicțiilor, între care cea de a părăsi țara. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Măsura controlului judiciar a fost luată de Secția pentru anchetarea magistraților în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, post pentru care Kovesi candidează și este favorita Parlamentului European.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Instanța supremă a admis, astfel, contestația Laurei Codruța Kovesi la măsura controlului judiciar impusă în urmă cu aproape o săptămână de Secția pentru anchetarea magistraților.

"Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestație toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie și ceea ce s-a făcut în dosar. O să vedem motivarea. Acum pot să părăsesc țara, s-au revocat toate măsurile și mi s-a admis contestația", a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea de la instanța supremă.

Decizia instanței supremă este definitivă.

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vinerea trecută că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.

Kovesi a avut mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar. Vineri, ea a contestat controlul judiciar la instanța supremă.

Măsura controlului judiciar a fost luată în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, post pentru care Kovesi candidează și este favorita Parlamentului European.

Autoritățile de la Bruxelles au acuzat Guvernul de la București că astfel înccearcă să o împiedice pe fosta șefă a DNA să ajungă la conducerea Parchetului European. Miercuri, la începutul sesiunii plenare a Parlamentului European, președintele PE, Antonio Tajani, a citit o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi, declarându-se îngrijorat în privința măsurilor luate împotriva acesteia de către autoritățile judiciare din România. Tajani a subliniat că fosta șefă a DNA rămâne candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-șef european și a cerut autorităților de la București să nu îi pună obstacole fostei șefe a DNA în procedura pentru conducerea Parchetului european.

Dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar este cel deschis în urma unui denunț al fostului deputat PSD fugar în Serbia Sebastian Ghiță. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară din Indonezia fostul șef al FNI Nicolae Popa, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa.

Fosta șefă a DNA a fost audiată timp de aproximativ șase ore și jumătate, joia trecută, la Secția de anchetare a magistraților, iar la ieșire a anunțat că procurorul de caz i-a interzis să vorbească cu presa despre ce s-a întâmplat la audieri și despre dosarul pentru care a fost chemată. "Nu am voie să spun nimic, este o măsură de a-mi închide gura", afirma Kovesi.

Vinerea trecută, dar și luni, Laura Codruța Kovesi s-a prezentat la sediul Secției 18 de Poliție din Capitală, pentru a semna pentru controlul judiciar. ”Sunt un procuror care a reușit să inspire teamă celor care vor să fure liniștiți în România”, declara Kovesi la ieșirea din secția de poliție. Fosta șefă DNA a spus că îi este ”foarte clar” că ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu procedura de numire a procurorului-șef european, încercându-se blocarea numirii ei ”prin orice mijloc”. ”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare”, a declarat Kovesi, adăugând că această campanie este și un semnal pentru colegii ei din magistratură.