Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a atras atenția ministrului de externe Teodor Meleșcanu asupra importanței continuării luptei împotriva corupției care subminează instituțuiile democratice, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de stat al SUA. Cei doi s-au întâlnit luni la Washington. În comunicatul ministerului de externe de la București nu se menționează absolut nimic despre subiectul corupției, MAE susținând că discuțiile au vizat doar probleme de securitate.

Mike PompeoFoto: Flickr

”Secretarul de stat Michael R. Pompeo s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu ministrul român de externe, Teodor Melescanu. Cei doi au discutat despre strânsa cooperare în materie de securitate cu România, un aliat NATO robust, care își îndeplinește angajamentele privind cheltuielile de apărare, și despre provocările pe care NATO le are pe flancul de est. Cei doi înalți demnitari au vorbit, în mod concret, despre agresiunea Rusiei în zona Mării Negre. Cei doi au discutat și despre importanța eforturilor României de combatere a corupției care subminează instituțiile democratice și încurajează influența nocivă a adversarilor”, se arată în comunicatul de presă al Departamentului de Stat al SUA.

Pe de altă parte, varianta ministerul afacerilor externe de la București arată cu totul altfel. Nimic despre corupți sau despre ”agresiunea Rusiei”.

”Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale”, transmite MAE, într-un comunicat de presă.

Discuția a vizat, de asemenea, o evaluare a priorităților de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Organizației Atlanticului de Nord, mai transmite MAE.

”Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securității, scoțând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată şeful diplomației române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre”, se mai arată în comunicat.

Ministrul afacerilor externe a adus în discuţie și candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică și a prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul ONU.

Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale pentru combaterea terorismului şi amenințărilor asimetrice de securitate, ”secretarul de stat american remarcând contribuțiile importante ale României în cadrul organizațiilor şi mecanismelor internaționale, dar şi expertiza de înaltă ținută a specialiștilor şi profesioniștilor români”. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei.

La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker.