Banca centrală a Ungariei - unul dintre cei mai fervenți susținători ai expansiunii monetare - a făcut primul său pas, din 2011, pentru înăsprirea politicii monetare, scrie Bloomberg.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Banca Națională a Ungariei a majorat rata dobânzii la 24 de ore la minus 0,05 la sută, de la minus 0,15 la sută, în conformitate cu estimările a șase economiști intervievați de Bloomberg. Banca a lăsat rata dobânzii de bază neschimbată, la 0,9 la sută, așa cum era de așteptat.

Decizia vine pe fondul accelerării inflației, care a depășit pragul de 3%, ca rezultat al deficitului de forță de muncă și al creșterii consumului.

Creșterea salariilor cu două cifre a dus la majorarea prețurilor la 3,2 la sută în februarie, transmițând "un semnal foarte puternic" că urmează o înăsprire a politicilor monetare, potrivit unor analiști.

Consiliul de administrație al Băncii centrale este nevoit să navigheze într-un peisaj internațional în continuă schimbare, în care bănci centrale majore au redus sau au renunțat la înăsprirea politicilor monetare, din cauza încetinirii economiei globale.

Volatilitatea forintului a reflectat această ambiguitate. Moneda s-a apreciat față de euro săptămâna trecută, ajungând la un maxim al ultimelor 11 luni, dar de atunci s-a devalorizat cu mai mult de 1 la sută, investitorii speculând că o Rezervă Federală mai blândă poate determina stabilizarea ratei dobânzii în Ungaria pentru a limita înăsprirea politicilor monetare.